Dans macabru la Filarmonică

Dans macabru la Filarmonică
Programul concertului de joi seară al Filarmonicii va debuta cu poemul simfonic „Dans macabru’’.

Programul concertului din această săptămână al Filarmonicii de Stat din Oradea a fost ales în spirit „romantic”. Compozitor format în climatul romantic, dar cu o clasică eleganţă în exprimare artistică, Camille Saint-Saëns a lăsat o moştenire muzicală considerabilă, reunind practic toate genurile vremii, de la miniaturi instrumentale până la operă. Poemul simfonic „Dans macabru”, scris în 1874 şi inspirat din versurile poetului simbolist francez Henri Cazalis, descrie „visul unei nopţi de sabat”. „Tema este binecunoscută şi din «Simfonia fantastică» a lui Berlioz, sau din poemul simfonic „O noapte pe muntele pleşuv de Musorgski”, a precizat Romeo Rîmbu, cel care va asigura conducerea muzicală a concertului de astăzi, 12 iunie, de la ora 19:00.

Invitat pentru „Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în si minor, op. 61” al lui Saint-Saëns este chiar fiul maestrului Romeo Rîmbu, Remus, un talentat și apreciat violonist.

„Dintre cele trei concerte pentru vioară, datorită nuanţelor sale elegante, Concertul nr. 3, pentru vioară şi orchestră în si minor, op. 61 este cel mai frecvent interpretat’’, a mai arătat șeful orchestrei.

Lucrări dedicate pianului

Ultima parte a concertului va fi dedicată lui Serghei Rahmaninov.

Compozitor şi pianist de o deosebită valoare artistică, Serghei Rahmaninov este cunoscut în general pentru lucrările sale dedicate pianului. Totuşi, cu cele trei simfonii impunătoare (I., în re minor, op. 13, 1895; a II-a, în mi minor, op. 27, 1906-7; a III-a, în la minor, op. 44, 1935-36) şi câteva poeme simfonice, el poate fi socotit un notabil simfonist al literaturii muzicale universale. Este cunoscut faptul că în urma eşecului primei sale simfonii, din cauza unei interpretări nereuşite dirijate de Glazunov, Rahmaninov s-a retras şi nu a mai compus ani la rând. În perioada verilor din anii 1905-1906, aflat la rezidenţa familiei din Ivanovka, a compus Simfonia a II-a în mi minor, op. 27, dedicând-o fostului său profesor de la Conservatorul din Moscova, Serghei Taneiev. Nemulţumit de rezultat, după mai multe luni de revizuiri a finalizat compoziţia şi a dirijat-o în premieră la Sankt Petersburg pe 8 februarie 1908. Succesul şi premiul Glinka prin care a fost recunoscută simfonia, i-au readus din nou credinţa în propriile forţe creatoare.

Solistul invitat, un tânăr violonist de excepţie, Remus Rîmbu, are deja un palmares impresionant, cu o serie de premii importante ale unor concursuri de interpretare de prestigiu, mai multe apariţii cu orchestre din ţară, cât şi concerte în străinătate – Grecia, SUA.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !