Dansează poveşti la Teatru

De Veronica Bursaşiu
Dansează poveşti la Teatru
În perioada 19-24 mai 2015, Oradea va fi gazda Infinite Dance Festival.


Festivalul începe în forţă, chiar din prima zi, la ora 19:00, la Teatrul Szigligeti.

Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat prezintă Cântecul cerbului. „Cerbul este universal recunoscut ca simbol cultural-istoric antic, ale cărui coarne reînnoite anual simbolizează regenerarea perpetuă. Noi, vânători ai secolului 21, în speranța de a traversa prăpastia de la subordonare la libertate, trăim Cântecul cerbului ca pe un fel de amintire mitică. Însetaţi, privim spre cer pentru a regăsi imaginile istoriilor pământești și evenimente prin care am putea intra în propriile noastre spaţii sacre”, spun protagoniştii piesei. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” prezintă apoi, de la ora 21:00, piesa 7/7.

„Rolurile există. Sunt cele pe care le jucăm şi ni le dorim, dar care ne sunt uneori impuse de pretențiile mereu schimbătoare ale societății. Uneori avem partituri care nu ne sunt pe plac, dar trebuie să le ducem la bun sfârşit. Trăim cu întrebarea: unde suntem noi? Înăuntrul sau în afara acestora? Oare se poate vorbi despre cineva făcând abstracție de rolurile sale?”, e provocarea lansată de primul spectacol al festivalului. Miercuri, 20 mai, la orele 11:00 și 14:00, la Teatrul Szigligeti, Compania de Balet din Miskolc prezintă un spectacol la care sunt aşteptaţi copii: Cenușăreasa. „Atinge fericirea printr-o atingere magică… Cu toții avem un moment când visăm despre asta și ne întrebam dacă acest lucru ni s-ar putea întâmpla. Mama vitregă, frumoasa Cenușăreasă, un bal fantastic, un pantof lipsă și căutarea neobosită a iubirii…”. Artiştii din trupa Miskolci dansează o frumoasă poveste de dragoste a compozitorului rus Prokofjev, cunoscută în toată lumea ca Cenuşăreasa.

Gala Academiilor

Are loc sâmbătă, 23 mai, ora 19:00, la Teatrul Szigligeti. Protagonişti ai galei sunt studenţi din Ungaria şi Târgu Mureş.

În Academia de Dans Maghiar, pe lângă participarea la cursuri, studenţii sunt implicaţi în mod regulat în performanțele Academiei, la Opera Maghiară de Stat, în toată țara și în străinătate, la solicitarea diferiţilor organizatori de concerte. În repertoriu puteți găsi fragmente din piese clasice sau contemporane (incluzând compoziții recente, din anul curent), precum și comorile dansurilor populare maghiare.

Universitatea de Arte din Târgu-Mureş este una dintre universitățile de profil care poartă în spate o lungă tradiție. În timp, a devenit locul ideal pentru orice posibil student care dorește să facă parte din lumea teatrului: arta actorului, regie, scenografie, coregrafie, teatrologie, teatru de animație, scriere dramatic, pedagogie muzicală – pe toate acestea le găsești la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.

Program:

Marți, 19 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat – Cântecul cerbului

Marți, 19 mai, ora 20:30, Moszkva Cafe
Concert – Flynotes

Marți, 19 mai, ora 21:00, Studio Szigligeti
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” – 7/7

Miercuri, 20 mai, ora 11:00 și 14:00, Teatrul Szigligeti
Compania de Balet din Miskolc – Cenușăreasa

Miercuri, 20 mai, ora 19:00, Studio Szigligeti
GroundFloor Group – Parallel

Joi, 21 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Compania de Balet din Győr – Generații – Bolero/ Carmina Burana

Joi, 21 mai, ora 20:00, Moszkva Cafe
Slam poetry

Vineri, 22 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Teatrul de Dans Central European – Hoarda

Vineri, 22 mai, ora 20:30, Studio Szigligeti
Compania András Lóránt – Lecția

Sâmbătă, 23 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Academia de Dans Maghiar, Universitatea de Artă Teatrală – Gala Academiilor

Sâmbătă, 23 mai, ora 20:30, Moszkva Cafe
Concert – Mujko Orchestra

Duminică, 24 mai, ora 19:00, Teatrul Szigligeti
Compania de Balet Contemporan din Szeged – Stabat Mater /Ritualul primăverii0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !