Dărâmi pereţii, faci puşcărie

Dărâmi pereţii, faci puşcărie
Dărâmi pereţii, faci puşcărie
Muncă în folosul comunităţii, amenzi ce pot atinge miliarde sau chiar puşcărie. Asta le pregăteşte Guvernul celor care modifică structura de rezistenţă a blocurilor.

Prevederile vor fi cuprinse în Codul Construcţiilor, care va fi postat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transportului, Construcţiilor şi Turismului.

Ordine în legislaţie

„Scopul acestui Cod este acela de a pune ordine în legislaţia existentă în construcţii, pentru ca anumite prevederi să nu se mai bată cap în cap şi pentru a fi în ton cu legislaţia europeană în domeniu, spune Lucian Chindlea, şeful Inspectoratului pentru Construcţii Bihor. Fiindcă în construcţii sunt prevederi ale Ministerului Sănătăţii, de exemplu, care contravin celor ale Ministerului Industriilor”.

Şeful IC Bihor spune că şi până acum legea prevedea puşcărie în cazul demolării pereţilor de susţinere. „Problema era la procuror, la modul în care interpreta legea. La plângerile noastre ei declarau neînceperea urmăririi penale, motivând că cei care au spart pereţii de rezistenţă nu prezintă pericol social. Este adevărat că pierderea stabilităţii imobilului, prăbuşirea lui ar putea avea loc la o tasare sau la un cutremur”, a adăugat Lucian Chindlea.

Amenzi de miliarde

Inspectorii în construcţii speră că noua lege va rezolva şi problema pătrunderii lor în locuinţe pentru a face verificări. Aceasta deoarece sub paravanul proprietăţii private, inspectorii în construcţii aveau nevoie de o decizie a instanţei, de ordonanţă preşedinţială pentru a putea verifica o sesizare. În cel mai bun caz, inspectorii apelau la suportul Poliţiei, care are dreptul de a verifica lucrările din construcţii neautorizate.

Amenzile pentru modificările neautorizate în apartamente sunt de la 7,5 milioane de lei până la 100 milioane de lei. „Cumulate, pentru diferite încălcări ale legilor în domeniu, amenzile pot ajunge până la miliarde, dar în Bihor nu am avut asemenea cazuri”, spune şeful IC Bihor.

Lucian Chindlea atrage însă atenţia că, pentru modificări făcute în clădirile declarate monument, „procedăm direct la înaintarea plângerii penale”.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !