Dascăli orădeni şi beiuşeni în grevă

ORADEA – Conflictul de muncă al Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a fost declanşat şi la noi în judeţ. Drept urmare, mâine între orele 12:00 -14:00, aproximativ 160 de cadre didactice îşi vor întrerupe activitatea instructiv – educativă participând alături de dascăli din alte judeţe la greva de avertisment.

„Îmi pare rău că s-a ajuns din nou la proteste. Înainte de toate sunt dascăl şi părinte, motiv pentru care nu ar trebui să mă ocup de aşa ceva ci numai de copii. Cei care se ocupă de învăţământ ar trebui să fie mult mai interesaţi de problemele noastre. Să ţină cont atât de cadrele didactice cât şi de personalul auxilar. Din păcate nu se întâmplă aşa”, a declarat Nicolae Moţ, reprezentantul FEN în Bihor. Greva de avertisment se va desfăşura în cele două unităţi de învăţâmânt din Bihor care are membrii FEN, respectiv Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea şi Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Beiuş, aici fiind 105 simpatizanţi ai federaţiei. Din cei 60 de membrii FEN de la „Dimitrie Leonida”, doar doi nu au semnat în vederea participării la protest.

Motivele protestului

Reamintim că FEN a decis deschiderea conflictul de muncă, acuzând Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului de tergiversarea contractului colectiv de muncă, nerespectarea acordului încheiat cu Guvernul în noiembrie 2005, în ceea ce priveşte elaborarea unei noi Legi a salarizării personalului bugetar care să reglementeze discrepanţele între salariile diferitelor categorii de bugetari precum şi refuzul de a răspunde favorabil solicitărilor FEN cu privire la negocierea majorărilor salariale pentru anul 2008 înainte de aprobarea bugetului şi corelarea acestora cu hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bucureşti, în procesul intentat de FEN, în vederea identificării fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei garantat prin Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional 2007-2010 pentru personalul din învăţământ aflat pe funcţii sau posturi care necesită studii superioare. O altă nemulţimire a feneiştilor este neasigurarea fondului necesar pentru ca majorarea suplimentară de 10%, acordată pentru personalul didactic cu gradul I, să fie aplicată pentru întreg personalul didactic de predare.

Fără sprijinul colegilor

Protestul FEN se desfăşoară fără implicarea celorlalte federaţii de învăţământ. La nivel local, Ioan Ţenţ, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Bihor consideră că momentul ales pentru declanşarea grevei este inoportun. Deşi se află în tabăra atversă, Nicolae Moţ, reprezentantul FEN în Bihor a precizat următoarele: „Sincer, nu mi se pare normal ce se întâmplă. Există un contract de colaborare între federaţii care nu este respectat. Consider că în momentul în care nu există comunicare şi înţelegere lucrurile nu merg cum ar trebui”. La greva de avertisment de mâine vor lua parte şi dascălii din Cluj Napoca, Arad, Timişoara, Braşov, Teleorman şi Constanţa. Sibiu, Caraş Severin şi Galaţi sunt câteva din oraşele în care protestul deja s-a consumat.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase