Dascălii au renunţat la grevă

Dupa trei saptamâni de greva generala, dascalii s-au reîntors la catedra. Pe parcursul zilei de luni, reprezentantii Sindicatului Liber din Învatamânt Bihor (SLÎ) au refacut tabelul cu cei care doresc începerea activitatii didactice si cei care nu vor sa înceteze protestul.

Din cele 3.000 de semnaturi adunate, majoritatea cadrelor didactice s-au pronuntat în favoarea acordului guvernamental, renuntând la greva generala.
Din datele primite de la Inspectoratul Scolar General, reiese ca din 2.696 de dascali semnatari, 1.739 au fost pentru încetarea grevei, iar 956 pentru continuarea protestului.

La nivelul municipiului, din 16 scoli generale, cinci au hotarât sa ramâna în greva, iar din 20 de licee si grupuri scolare, sase – respectiv Colegiul National Mihai Eminescu, Liceul de Arta si colegiile tehnice Partenie Cosma, Traian Vuia, Dimitrie Leonida si Transilvania – au respins acordul propus. În orasele din judet cadrele didactice au decis sa renunte la greva.

Desi nu le convine întru totul acordul propus, 75% din cadrele universitare oradene au semnat pentru încetarea grevei si începerea cursurilor. „Mai mult nu se putea continua. Înghetarea anului scolar aducea atât distrugerea unui an din viata studentilor, cât si neplata cadrelor. Cu ceea ce ne-au acordat ne putem cumpara un pix”, precizeaza Gheorghe Ionescu, presedintele Corpului Profesional Universitar Oradea.

Minciunica


La o prima vedere a ultimului acord propus de Guvern, problema dascalilor pare a fi rezolvata. Guvernul se angajeaza sa asigure resursele necesare pentru finantare, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) sa impulsioneze punerea în aplicare a proiectelor angajate. Proiectele care vor fi demarate în 2006 vor fi finantate integral si în anul 2007, chiar daca nu au fost finalizate pâna la finele lui 2006, fara a afecta alocarile bugetare pentru anul 2007.

Un alt aspect important este faptul ca dascalilor li se promite o majorare salariala de 11,83% pe anul 2006, respectiv 5,5% din 1 ianuarie si înca 6% din 1 septembrie. Majorarea este valabila pentru personalul didactic si didactic auxiliar.

NU majorarii diferentiate


Cresterile salariale se vor face diferentiat, cu prioritate pentru cadrele didactice cu vechime pâna la 10 ani. Sindicalistii bihoreni nu sunt multumiti de propunerea Guvernului, în special de majorarea salariala. Alexandru Sanislav este de parere ca „totul este o mare minciuna. Majorarea va fi de numai 7,6% pe întreg anul scolar, deoarece timp de 8 luni cresterea va fi de 5,5% si numai pe 4 luni majorarea va fi de 11,83%”.

Acesta mai aminteste ca o parte din cadrele didactice mai înaintate în vârsta nu sunt de acord cu majorarea diferentiata, pentru ca pe ei îi dezavantajeaza la calcularea pensiei.

Ioana Iuhas