Dascălii cer tichetele-cadou!

4Comentarii
Dascălii cer tichetele-cadou!
DEVA – Acordarea tichetelor-cadou cadrelor didactice, ca drept salarial obţinut în urma negocierilor purtate de sindicatele din învăţământ în luna noiembrie a anului trecut, a devenit subiect de dispută între cei îndreptăţiţi să le primească şi primăriile hunedorene.

Şi asta deoarece, deşi este un drept stabilit de lege, el nu a fost prevăzut în cheltuielile din bugetele locale. Prin urmare, subiectul a fost discutat, ieri, în cadrul unei şedinţe a comisiei de dialog social, la care au fost convocaţi toţi primarii din judeţul Hunedoara.

Primarii nu au tichete pentru dascăli
Profesorii, dar şi personalul nedidactic din judeţul Hunedoara, vor primi, de 5 ori pe an, câte 7 tichete-cadou, fiecare în valoare de 50 de lei. Localităţile hunedorene care s-au achitat de această sarcină, în decembrie 2007, sunt Petrila, Răchitova, Gura Barza şi Blăjeni. 65 de primării nu au putut însă satisface acest drept salarial al dascălilor. În cadrul comisiei de dialog ce s-a derulat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, primarii prezenţi la discuţii s-au plâns că nu au fonduri pentru tichete. Nu au fonduri, în fapt, nici pentru plata salariilor şi a altor drepturi cum ar fi, spre exemplu, decontarea costurilor pentru dascălii care fac navetă! Ei susţin că, pentru a veni în sprijinul legii, mai trebuie să apară ceva norme prin care să se stabilească cine va suporta cheltuiala cu aceste tichete.

 

Directorul Direcţiei de Finanţe a judeţului Hunedoara, Lucian Heiuş, a precizat, în acest sens, că “2007 a fost primul an în care Finanţele au plătit salariile profesorilor pe baza situaţiilor prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi că sumele de care se dispune pentru acordarea, în această lună, a celui de-al 13-lea salariu sunt mai mari, faţă de anul trecut, cu 15%. Probabil că în acest 15% sunt cuprinse şi tichetele-cadou!”

 

Aceasta era doar o presupunere în căutarea fondurilor alocate de stat pentru tichete. Primăriile trebuie, în prealabil să încheie nişte contracte cu firme furnizoare de tichete. Deci, până la distribuirea lor – pentru că “bani se vor găsi ca şi în alte situaţii stringente când primăriile nu aveau fonduri suficiente pentru salarii”, după cum afirma Cristian Vladu, preşedintele Comisiei de dialog social – mai există cel puţin o etapă de parcurs: intrarea tichetelor în posesia primăriilor! În final, s-a ajuns la concluzia că profesorii vor primi tichete dar nu se ştie când. Poate la Paşti, care este următoarea dată stabilită prin negocieri pentru primirea de “cadouri”!

Sanda Bocaniciu4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor