Dascălii de la sat se pot şcoli gratuit

Peste 3.200 de cadre didactice din mediul rural vor putea beneficia de fonduri de scolarizare asigurate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, în cadrul Proiectului pentru Învatamântul Rural.

Pentru a putea beneficia de program, dascalii trebuie sa apartina uneia din urmatoarele categorii: cadre didactice cu diploma universitara, care predau si alte discipline decât cele pentru care sunt calificate prin pregatirea universitara (inclusiv profesorii titulari pot beneficia de a doua specializare); absolventi de învatamânt superior care au cunostinte de specialitate, dar nu au parcurs modulul psihopedagogic, respectiv ingineri, specialisti în administratie si agricultura, absolventi de studii economice sau juridice. La toate categoriile, conditiile eliminatorii sunt studiile de lunga durata. Si învatatorii

Cadrele didactice mai pot fi absolventi de învatamânt liceal care, desi învatatori, nu au calificarea si pregatirea necesara pentru a preda la clasele primare: conditia eliminatorie este diploma de bacalaureat. Ultima categorie sunt cadrele didactice cu studii superioare de lunga durata, aici conditia eliminatorie fiind acceptarea solicitarii de înscriere la aceste programe. Pentru înscrierea la programele de formare pentru învatamântul primar este necesara doar diploma de bacalaureat.

Selectia participantilor

Selectia cadrelor didactice participante se va realiza dupa o serie de criterii, precum: sa fi predat minim doi ani din ultimii trei într-o scoala din mediul rural, sa aiba domiciliul în mediul rural, sa aiba 50 de ani maxim si sa predea disciplina la care doreste sa se formeze. Candidatii admisi vor semna un contract prin care se obliga ca dupa absolvirea programului de formare sa predea înca cel putin patru ani într-o scoala din mediul rural sau sa se prezinte la urmatoarea sesiune de examene pentru ocuparea unui post în învatamânt, daca nu sunt titulari, si sa predea înca cel putin patru ani într-o scoala din mediul rural.

În functie de specializarea dorita, candidatii se pot adresa urmatoarelor institutii de învatamânt superior: Universitatea din Bucuresti, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea „Transilvania” din Brasov, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Politehnica din Timisoara. Termenul-limita de înscriere este 10 octombrie, pentru toate universitatile.

Ioana Iuhas