Dascălii ies în stradă

Dascălii ies în stradă
Peste 2000 de profesori din 29 de şcoli din judeţ au declanşat, miercuri, un protest spontan. Dascălii solicită plata salariilor restante. Lipsa unei decizii imediate a Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte rectificarea bugetară a lăsat fără salarii pe cele mai multe cadre didactice din judeţul Hunedoara.

Hunedoara – Cu un pas în înainte faţă de colegii lor, profesorii din Hunedoara, Petroşani şi Petrila au organizat în cursul dimineţii de miercuri un protest spontan, refuzând să ţină cursurile.

„Jumătate din cadrele didactice din Hunedoara protestează pentru faptul că de mai multe zile nu primesc salariile. Cealaltă jumătate a rămas în şcoli pentru supravegherea elevilor. Rectificarea bugetară trebuia făcută din august, iar noi am fost anunţaţi că ea va avea loc în şedinţă de Consiliu Judeţean abia în data de 24 noiembrie. Ce facem până atunci, că avem rate, probleme, copii? În situaţie sunt familii întregi de dascăli”, susţin protestanţii.

Suma ce trebuie alocată bugetului local doar în municipiul Hunedoara este de 40 de miliarde de lei, 34 dintre acestea reprezintă salariile profesorilor şi 6 burse. Potrivit primarului Nicolae Schiau, suma este prea mare pentru a fi susţinută din bugetul local şi doar rectificarea bugetară poate salva situaţia.

„Am semnat actele pentru distribuirea banilor în tot judeţul. Este vorba de 111 miliarde de lei doar pentru salarii. Acum competenţa de a distribui banii o are Consiliul Judeţean. Nu pot estima data la care va avea loc această şedinţă”, declară Anişor Pârvu, inspector şef ISJ Hunedoara.

Răspunsul Consiliului Judeţean la situaţia creată de cadrele didactice este că „joi, la 11 va avea loc şedinţa extraordinară a Consiliului, iar dascălii vor primi banii vineri”, şi aparţine lui Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara.

Cadrele didactice ameninţă că, dacă în cursul lunii decembrie se vor confrunta cu o situaţie asemănătoare, vor ieşi din nou în stradă.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase