Dascălii îşi obţin drepturile în instanţe

Bucureşti – Sindicaliştii de la Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) au câştigat în primă instanţă procesul cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT). În urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti de vineri, MECT se obligă să respecte contractul de muncă unic la nivel naţional vizavi de asigurarea salariului minim de 880 lei pentru cadrele didactice cu studii superioare, membre FEN.

Mai mult, cei circa 10 mii de profesori debutanţi, membri ai FEN, îşi vor primi retroactiv diferenţa de bani pentru perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2007. MECT va acorda acest salar luând în considerare cele trei majorări salariale din 2007, respectiv 5% – de la 1 ianuarie, 2% – de la 1 aprilie şi 15 % – de la 1 octombrie. Ministerul Educaţiei are însă intenţia de a ataca cu recurs această sentinţă. „Este un punct pozitiv, dar nu se opreşte aici. Urmează recursul”, a spus circumspect şi Ioan Ţenţ, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ (SLÎ) Bihor.

Acţiunile FSLÎ
Decizia favorabilă FEN, dată de către Curtea de Apel Bucureşti, vine după un alt proces în care dascălii au avut câştig de cauză. Cadrele didactice din judeţul Dolj, afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), au primit o decizie definitivă şi irevocabilă în procesul intentat Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, pentru obţinerea salariului de 880 de lei noi. „Am trimis primului-ministru un memoriu prin care îi cerem să generalizeze la nivel naţional hotărârea instanţei din Dolj, pentru că există în învăţământ o discriminare care nu poate fi eliminată altfel”, a declarat preşedintele FSLÎ, Aurel Cornea, care afirmă că sindicatele din ţară, afliliate FSLI, au început deja procedurile de acţionare în judecată a inspectoratelor. Astfel, profitând de precedentul judiciar creat, FSLÎ forţează mâna Guvernului pentru acordarea drepturilor salariale, actualizate cu rata inflaţiei, pentru cei 45.000 de salariaţi debutanţi din învăţământ cu studii superioare.
Conform grilelor de salarizare elaborate de Guvern, aplicate în prezent, salariul de bază brut pentru personalul didactic cu studii superioare debutant este de 761 lei, lunar.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase