Dascălii nu renunţă la grevă

Dascălii nu renunţă la grevă
Greva generala a profesorilor continua pe termen nelimitat. Hotarârea a fost luata de liderii celor patru federatii sindicale, întrunite ieri în cadrul unei sedinte extraordinare. Este cea de-a treia saptamâna în care majoritatea dascalilor refuza sa intre la ore.

Conducerea Sindicatului Liber din Învatamânt (SLÎ) le cere profesorilor si învatatorilor care au reluat lucrul sa li se alature actiunii greviste, sustinând ca vor avea numai de câstigat. „Facem apel catre opinia publica, catre elevi si parintii acestora, sa mai aiba rabdare în ceea ce priveste lupta noastra.

Ne asumam întreaga raspundere a pregatirii elevilor, inclusiv pentru examene”, a mentionat Alexandru Sanislav, vicepresedintele SLÎ Bihor. „Probabil ca sunt mai mobilizati ca niciodata. Oricum, eu le respect parerea”, spune inspectorul scolar general Liliana Antonescu.

„Eminescu” a renuntat


În momentul de fata, Bihorul se numara printre judetele în care numarul grevistilor este cu mult peste 50%. Astfel, pâna ieri, din cele 7.825 de cadre didactice bihorene, nu mai putin de 5.918 erau înca în greva generala. De asemenea, din 1.064 de unitati scolare pe care le are judetul nostru, în 1.026 portile sunt închise. În alte cinci se face greva partiala, trei dintre ele fiind în mediul rural.

Cele din mediul urban sunt Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, care nici nu a fost în greva, si Colegiul National „Mihai Eminescu”, unde profesorii au început activitatea didactica de ieri. „În urma unei sedinte s-a decis sa se înceapa scoala. Principalul motiv este legat de posibilitatea destul de dificila de recuperare a orelor, precum si amenintarea financiara, care plutea în aer”, a precizat directorul Iosif Eilender.

Nu se stie sigur


Din 33 de unitati scolare care nu se afla în greva, 14 sunt în comune, iar 19 în orase. În învatamântul prescolar situatia este asemanatoare, în 26 de gradinite activitatea desfasurându-se în conditii normale. Si la scolile generale oradene Dacia, Nicolae Balcescu, Andrei Muresanu si nr. 11 profesorii îsi tin orele.

„S-ar putea ca numarul celor care fac greva sa fie mai mare, deoarece poate exista posibilitatea ca unele cadre didactice sa nu mentioneze corect daca fac sau nu greva”, este de parere Daniel Negrean, purtatorul de cuvânt al ISJ Bihor.

Ioana Iuhas