DASO zice să îi ajutăm, nu să-i judecăm

De Otilia Șandor
Masă caldă, în zi de sărbătoare
Masă caldă, în zi de sărbătoare - © FOTO: DASO
Reprezentanții DAS Oradea le-au oferit mâncare oamenilor de la Adăpostul de Noapte din Gutenberg.

Oamenii ce locuiesc la Adăpostul de Noapte din str. Gutenberg nr. 8 au primit o masă din partea reprezentanților Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, prin Serviciul Prevenirea Marginalizării Sociale. Li s-a făcut cinste ca să marcheze Ziua Persoanelor fără Adăpost, cu grătare, prăjituri şi răcoritoare.

FOTO: DASO ©

Homelessii au povestit cum au ajuns la Adăpostul de Noapte, amintindu-şi că acum mai mulţi ani au fost luaţi de pe străzi, unde se adăposteau prin canale, în parcuri sau trăiau sub cerul liber. Ei zic că viaţa lor a fost schimbată în bine, pentru că au un acoperiș deasupra capului, pentru că aparțin unui grup și pentru că nu se simt ai nimănui, după cum aceștia declară.

Anunțați la 112

Adăpostul de Noapte, cu o capacitate de 71 de locuri, are rolul de a sprijini persoanele lipsite temporar de adăpost. Serviciile oferite aici răspund nevoilor de bază ale beneficiarilor – asigurarea cazării și a hranei zilnice, oferind totodată sprijin pentru dezvoltarea abilităților de comunicare, integrarea pe piața muncii (mediere în vederea obținerii unui loc de muncă) și consiliere, acestea contribuind la îmbunătăţirea nivelului lor de trai şi ajutor pentru depăşirea acestei perioade dificile din viaţa lor.

Cei care ajung aici beneficiază de cazare în două corpuri de clădire și în cele cinci containere din incinta adăpostului, dotate cu dușuri şi grupuri sanitare, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, precum și de îmbrăcăminte curată.

Peste zi, în Centrul Comunitar Gutenberg, situat la aceeaşi adresă, respectiv J. Gutenberg nr.8, în cadrul unui protocol de colaborare cu Asociaţia Smiles, oamenii străzii pot să-și omoare timpul liber cu activităţi de socializare: sărbătorirea zilelor de naştere, vizionarea de filme şi documentare, alese în funcţie de aria lor de interes şi consiliere psihologică, suport în găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru obţinerea actelor de identitate şi stare civilă.

„Haideți, împreună, să-i ajutăm, nu să-i judecăm!”, sunt de părere șefii DASO. Aceștia fac apel la orădeni să anunţe la numărul de telefon al Dispeceratului Poliţiei Locale, 0259-969, sau la numărul de telefon non-stop, 0359/466666, al Adăpostului de Noapte, despre zonele sau locaţiile în care se adăpostesc persoane fără adăpost, expuse temperaturilor scăzute ce vor urma.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !