Data de la care se calculează prescripția răspunderii penale (I)

1Comentariu
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați DOSEANU&ASOCIAȚII
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați DOSEANU&ASOCIAȚII
În data de 5 februarie 2019 , Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat un recurs în interesul legii ( decizia ICCJ nr. 5/2019 ) cu efecte majore privind data de la care se calculează prescripția răspunderii penale.

S-a stabilit, cu efect obligatoriu pentru toate dosarele penale aflate în curs de soluționare că < Prin data săvârșirii infracțiunii și , implicit , data de la care începe să curgă termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înțelege momentul apariției primei pagube ori a obținerii primului folos necuvenit>.

De exemlu , dacă se folosește în anul 2010 un înscris fals pentru obținerea unei pensii mai mari decât cea la care era îndreptățită o persoană , iar începând cu anul 2010 și până în prezent acea persoană încasează o pensie într-un cuantum mai mare decât cel legal , data de la care se calculează termenul prescripției răspunderii penale este anul 2010 și nu anul 2019 când a fost încasată ultima pensie.

Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor