Fitch salta Oradea cu o treapta

De erdei
Fitch salta Oradea cu o treapta
Evaluatorii agenţiei Fitch Rating au readus Oradea pe o treaptă ce încurajează creditarea şi investiţiile. Vineri, agenţia internaţională Fitch Rating a modificat în sensul creşterii lor, două dintre calificativele de rating, acordate municipiului Oradea la începutul lunii iunie a acestui an.

Astfel, calificativul pentru împrumuturile pe termen lung în valută au crescut de la BB+ la BBB-. Această evoluţie se traduce prin ieşirea Oradiei de la un grad ce nu încuraja investiţiile (non-investment grade) la un grad dintr-o scară ce încurajează investiţiile (investment grade). Calificative mai proaste decât BB+, „în scara non-investment grade” sunt următoarele: BB, B, CCC, CC, C şi D, acesta din urmă fiind cel mai prost rating posibil.

De la BBB-, Oradea îşi poate îmbunătăţi ratingul, Fitch având la dispoziţie următoarele calificative din scara „investment grade”: BBB, A, AA şi AAA, ratingul AAA reprezentând cel mai bun calificativ pe care îl poate acorda Fitch Ratings.

Şi în privinţa împrumuturilor pe termen scurt în valută, calificativul a crescut de la B la F3, pe o scară cu şapte trepte, în care calificative mai proaste decât B sunt C şi D, iar mai bune decât F3 sunt F2, F1 şi F1+.

Această revizuire administrativă s-a făcut ca urmare a revizuirii ratingului pe ţară, Oradea urcând în urma acestei evaluări cu un grad în ratingul Fitch.

La fel ca înainte de criză

Iată ce a avut de spus directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, în legătură cu această evoluţie a calificativului Fitch: „Ratingul pentru Oradea a avut în vedere economia în curs de dezvoltare, planurile de investiţii durabile şi buna performanţă financiară, în ciuda flexibilităţii bugetare limitate şi creşterii serviciilor datoriei publice. Prin aceste cotaţii se atinge nivelul ratingului înregistrat de municipiul Oradea în anul 2007, înaintea apariţiei efectelor crizei economice. De asemenea, cotaţia BBB- pentru împrumuturile pe termen lung reprezintă prima cotaţie în scala de rating cu grad investiţional cu credibilitate ridicată”.

Fitch Ratings face parte din Fitch Group, un grup, la rândul său, subsidiar companiei Fimalac S.A., cu sediul la Paris, în Franţa. Fitch Ratings are sediile la New York şi Londra, având deschise 50 de birouri în toată lumea. Această agenţie mondială de rating este una dintre cele trei agenţii văzute ca fiind una dintre cele mai mari trei agenţii de credit rating la nivel global. Celelalte două mari agenţii sunt Moody’s şi Standard & Poor’s.

CĂLIN CORPAŞ

A urcat si ratingul de tara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !