Datoriile plătite în ordinea vechimii

Datoriile plătite în ordinea vechimii
ORADEA - Începând cu 1 ianuarie 2007, stingerea creanţelor bugetare se va face în ordinea scadenţei, potrivit Codului de procedură fiscală. „Conform Ordonanţei 35 din 2006, de la anul ordinea de stingere a obligaţiilor se va schimba.

Datoriile se vor stinge în funcţie de scadenţă”, a precizat Emil Balaciu, director executiv adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor. Astfel, se stinge mai întâi obligaţia fiscală principală cea mai veche, urmată apoi de obligaţiile fiscale accesorii aferente acesteia. Mai întâi dobânzile şi penalităţile de întârziere şi apoi majorările de întârziere, vechimea obligaţiilor fiscale fiind dată de vechimea obligaţiilor principale care le-a generat.

„Pentru aplicarea prevederilor de mai sus, până la 31.12.2006 vor fi calculate şi comunicate contribuabililor accesoriile aferente obligaţiilor principale datorate şi neachitate de către aceştia, existente în evidenţa analitică de plătitori”, a declarat Balaciu.

 

Lunar şi trimestrial

 

Începând cu 01.01.2007, calculul obligaţiilor fiscale accesorii se va face lunar pentru marii contribuabili şi pentru contribuabilii mijlocii, respectiv trimestrial pentru ceilalţi contribuabili. În acest sens, deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii se vor comunica contribuabililor mari şi mijlocii în perioada 1 – 15 a lunii următoare, respectiv în prima lună a trimestrului următor pentru ceilalţi contribuabili.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase