Datornici fără apă

Datornici fără apă
Deva – Firma care asigură distribuţia apei, ApaProd Deva, a început acţiunea de debranşare a datornicilor din localităţile Deva şi Geoagiu. Pentru apa rece furnizată, firma are de recuperat de la clienţii săi (populaţie, agenţi economici, instituţii bugetare) circa cinci milioane de lei.

O parte din sumă trebuia să fie încasată încă de acum şase luni. „Din luna martie a acestui an va intra în vigoare Legea 241/2006, conform căreia termenul de plată pentru serviciile prestate se va reduce de la 60 la 45 de zile. Cred că numărul rău-platnicilor va creşte considerabil, iar al celor la care vom sista furnizarea apei va fi foarte mare”, spune Ioan David, şef departament în cadrul ApaProd Deva.

Restanţierii riscă să rămână fără locuinţe deoarece li se vor intenta procese, cu scopul recuperării sumelor datorate. Astfel de situaţii se înregistrează deja la Deva, la Asociaţia de Proprietari nr.326, unde facturile neachitate se ridică la suma de 67000 de lei.

La Deva, Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărie Comunală nu a achitat apa folosită la ştrand în ultimii trei ani, aşa că figurează cu o datorie de 40 de mii de lei.

Distribuitorul de agent termic, Calor Deva, conduce detaşat cu 160 de mii de lei, iar Hotelul Decebal datorează 20000 de lei. Cele două scări ale blocul 68 aparţinând Asociaţiei de Proprietari nr. 154 nu mai au de ieri apă rece, pentru că au o restanţă la plată în sumă de 19000 de lei.

„Casele particulare au şi ele datorii, aici debranşarea se face mai greu pentru că nu putem intra în curtea casei, însă printr-o decizie a firmei am stabilit că vom sparge asfaltul din faţa locuinţei şi vom taia conducta de la branşamentul din drum. Când va dori să se rebranşeze va trebui să plătească şi contravaloarea acestor lucrări, inclusiv refacerea asfaltului”, a precizat Ioan David, reprezentantul Apaprod Deva. Chiar dacă a achitat la zi facturile şcolilor, Consiliul Local Deva mai figurează cu o datorie de 500 de mii de lei pentru canal-pluvial. În municipiul Hunedoara din 50 de asociaţii, 40 au datorii neplătite de două luni. Pe total, populaţia ar trebui să achite un milion de lei, agenţii economici 30000 de lei, iar Consiliul Local circa 360000 de lei.

Oraşe mai mici

La Simeria, populaţia înregistrează cele mai mari datorii, aproape 21000 lei, în vreme ce firmele au de achitat aproximativ 2700 de lei.

La Brad, populaţia ar trebui să plătească 14000 de lei, iar Consiliul Local 10000 de lei, la Geoagiu firmele deţin restanţe de peste 10000 de lei, iar Călanul şi Haţegul au datorii, însă valorile sunt relativ mici.

Acţiunea de debranşare se va face printr-o înştiinţarea prealabilă a primăriilor, unde ApaProd Deva va trimite şi o listă ce va include numele rău-platnicilor şi valoarea facturilor neachitate.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !