Dau viata lemnului la Kings Land

Reactualizat la:
Simpozionul de sculptură de la Ineul de Criş este prima manifestare culturală internaţională susţinută de domeniul privat bihorean.

În Complexul Kings Land din Ineu a fost deschis oficial simpozionul internaţional de sculptură. Panglica a fost tăiată de primarul localităţii, Dumitru Togor şi Lucian Coroiu,organizator al evenimentului.Selectaţi după numărul de participări la expoziţii internaţionale, cei opt artişti – sculptori, printre cei mai buni din lume în acest moment, au ocazia aici să se exprime artistic, tridimensional, în lemn.

„Purtători ai unei realităţi culturale specifice ţării de provenienţă, a unei realităţi subiective atent construită în ani de muncă de specialitate, sculptori prezenţi la simpozion sunt reprezentanţi semnificativi ai realităţii artistice contemporane şi purtători ai unui lirism plastic,sintetic, specific fiecăruia în parte ”, spune Cornel Abrudan, artist monumentalist, decanul Facultăţii de Arte. Din Japonia participă Yokoyama Zeniki, din Olanda –sculptorul Hans Kohnen,din Polonia-sculptorul Piotr Zbrozek, din Italia –Maurizio Perron care alături de Tanija Roder şi Wolfgang Stubner- din Germania, de Hermann Gschaider –Austria şi de sculptorul Ciprian Hiristea , complectează grupul de sculptori participanţi la simpozion .

„Proiectele lor prezentate anterior simpozionului au dat ocazia selectării materialului lemnos,cât mai aproape de necesităţile individuale ale fiecăruia…însă la fel ca şi în alte ocazii similare, între proiect şi lucrarea finală funcţionează adaptarea conceptuală şi profesională , în teren,a fiecărui sculptor dar şi a temei propuse . Elementele de limbaj vizual sunt reconfigurate , structura spaţiului plastic abordat,restructurată în funcţie de realitatea obiectivă şi funcţionalitatea plastică a lucrării”, a adăugat Cornel Abrudan.

Încărcătură culturală

Profesional fiecare sculptor aduce cu el bagajul de cunoaştere a modului de lucru şi instrumentarului, care prin performanţă să poată asigura expresivitatea artistică a lucrării, integrarea ei optimă în ambianţa pentru care este destinată.

Organizatorii din Ineul de Criş au iniţiat acestă manifestare, din dorinţa de a da locului o încărcătură culturală care să transforme consumatorul de agrement într-un consumator de cultură , care să înnobileze ambianţa creată deja pe malul lacului de la intrarea în comună , cu lucrări de sculptură de un foarte ridicat nivel calitativ şi expresiv Dacă această ambianţă –prin manegementul de specialitate – va oferi consumatorului de turism şi agrement o încărcătură culturală deosebită, sau va funcţiona alături de alte genuri ale artei, în noi simpozioane , festivaluri ,manifestări de ridicat nivel artistic, atunci ţinta acestei iniţiative artistice este validată şi atinsă .

„Selectaţi după numărul de participări la expoziţii internaţionale, cei opt artişti – sculptori , au ocazia aici să se exprime artistic, tridimensional, în lemn. Purtători ai unei realităţi culturale specifice ţării de provenienţă, a unei realităţi subiective atent construită în ani de muncă de specialitate, sculptorii prezenţi la simpozion sunt reprezentanţi semnificativi ai realităţii artistice contemporane şi purtători ai unui lirism plastic ,sintetic, specific fiecăruia în parte ”, spune Cornel Abrudan. În deschiderea evenimentului, primarul Dumitru Togor a anunţat că mai are o singură promisiune de onorat către investitorii în complexul de agrement: asfaltarea drumului. Iar aceasta este pe cale să se realizeze chiar zilele următoare.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !