Dăunători în culturile de răpiţă

1Comentariu
Dăunători în culturile de răpiţă
Specialiştii fitosanitari atrag atenţia fermierilor care deţin culturi de rapiţă că, pe fondul recentelor condiţii climatice, şi-au afăcut apariţia primii dăunători pentru aceste culturi şi deja au fost semnalate primele atacuri.

Cel mai periculos dăunator care ameninţă culturile agricole este gărgăriţa tulpinilor de rapiţă care hibernează în sol ca adult şi începe migrarea în condiţii neaşteptate, când temperatura solului la 2 cm adâncime ajunge la 6°C.

Perioada de activitate a dăunătorului începe în ferestrele iernii, atunci când temperaturile au valori mai mari de 6°C cu zile însorite atunci când plantele pornesc în vegetaţie şi continuând până la sfârşitul înmuguritului, iar perioada de atac a dăunătorului începe la temperaturi de 9-12°C.

Combaterea pe cale chimică a gărgăriţelor hibernante se face atunci când se constată apariţia lor în capcanele galbene. Tratamentul trebuie aplicat imediat ce au apărut primii adulţi, înainte de depunerea pontei. Larvele din interiorul tulpinilor sunt foarte dificil sau chiar imposibil de combătut. După depunerea oualor, practic, nu mai există metodă de combatere.

Riscul de atac al dăunătorului apare la începerea creşterii vegetaţive, mai ales la începutul creşterii tulpinii. Din punct de vedere calendaristic, această perioada este la începutul lunii martie. În general, atacul adulţilor nu produce pagube semnificative, în schimb larvele pot produce pagube mari, prin galeriile pe care le sapă în tulpină. Plantele puternic atacate ramifică abundent, stagnează în creştere şi se pot frânge la vânturi mai puternice.

Pentru a observa apariţia gărgăriţelor în cultură se folosesc bolurile galbene, care se amplasează deasupra nivelului culturii. Este foarte important ca aplicarea tratamentelor să se facă înainte de depunerea pontei. Larvele apărute în interiorul tulpinii sunt foarte dificil sau imposibil de combătut.
Pentru o combatere eficientă specialiștii recomandă folosirea produselor organofosforice (Novadim Progress 1-1,5 l/ha), piretroizi de sinteză (Faster 10 CE, 0,25 l/ha) sau amestec de produse din aceste două grupe chimice.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor