De ce să nu faceți testul poligraf?

4Comentarii
De ce să nu faceți testul poligraf?
Poligraful sau detectorul de minciuni este un dispozitiv care măsoară un număr de parametri fiziologici ai unei persoane cum ar fi tensiunea arterială, pulsul și respirația, în timp ce acesteia i se pun o serie de întrebări. Tehnica poligraf nu face altceva decât să descopere emoția în mod indirect prin depistarea reacțiilor unui individ.

Actualele înregistrări poligrafice sunt relativ imperfecte, indicatorii utilizați în detecția nesincerității fiind dependenți de manifestările emotive ale fiecărui subiect în parte. Dacă o întrebare crește nervozitatea subiectului, chiar dacă răspunsul acestuia este sincer, poligraful va da un rezultat fals. Spre exemplu, persoanele emotive sau cele care se simt inconfortabil în momentul examinării pot cu ușurință să pice testul poligraf.

Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, prin Decizia nr. 1894/2012, în dosarul nr. 5130/101/2010 a arătat că ”testul poligraf (…) este imperfect, dependent de o multitudine de factori cum ar fi emotivitatea uneori crescută, nervozitate, deficiențe psihice, etc. Concluziile testului poligraf nu pot fi considerate ca furnizând probe, în sensul procesual al noțiunii, întrucât poligraful nu este mijloc de probă.

Multe instanțe din țară dar și din străinătate exclud probele cu testele poligraf pe motiv că acestea nu sunt probe recunoscute în procedura penală sau că rezultatele testului nu sunt 100% sigure.

Curtea Federală de Justiție din Germania a hotărât că „dovezile bazate pe poligraf sunt în mod inerent neconvingătoare și nu pot fi admise în instanțele de judecată. Cererile acuzării sau apărării de a efectua teste poligraf vor fi respinse în toate situațiile”.

Într-un studiu din 2003 al Academiei Naționale de Științe din SUA, se arată că atunci când dispozitivele poligraf sunt folosite în chestiuni legate de siguranța națională, nivelul de acuratețe scade atât de mult, încât dacă s-ar testa un număr de 10.000 de angajați, 1598 dintre angajații cinstiți ar pica testul.

Anchetele prelungite și obositoare ori acuzațiile aduse subiectului, precum și numărul prea mare de întrebări sau prea multe teste administrate subiectului într-o singură examinare pot constitui de asemenea factori care să influențeze exactitatea aparatului poligraf.

Este doar o coincidență faptul că aproape toate testările poligraf în cadrul I.P.J. Bihor sunt favorabile organelor de urmărire penală.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor