De la avioane, la case ţărăneşti

1Comentariu
ORADEA – Un specialist orădean în aeronautică şi-a propus să restaureze vechi gospodării ţărăneşti, pentru a le integra apoi în circuitul turistic. Viorel Lascu reface gospodării vechi cu scopul de a le integra circuitului turistic.

Activitatea este, deocamdată, mai mult o pasiune decât o afacere aducătoare de beneficii, susţine întreprinzătorul.
Viorel Lascu, inginer specializat în structuri aviatice, are două pasiuni: speologia şi casele vechi. Prima l-a determinat, încă de tânăr, să se dedice explorării măruntaielor pământului, iar cea de-a doua l-a făcut să se aventureze într-o acţiune la fel de temerară, chiar dacă de altă natură, ca şi explorarea împărăţiei lui Hades: transformarea într-o afacere a restaurării de case vechi. Contrar aparenţelor, aeronavele şi casele vechi nu diferă fundamental, consideră Viorel Lascu. „Casele de lemn, în principiu, au o structură asemănătoare avionului”, spune interlocutorul.

Vechi cu vechi

Aventura a început în 1995, când un prieten din Alsacia l-a solicitat să-i dea o mână de ajutor la refacerea unei construcţii vechi. Deşi avea doar cunoştinţe teoretice, obţinute prin studiul individual al arhitecturii tradiţionale alsaciene şi transilvane, Viorel Lascu a acceptat provocarea. Experimentul a fost de succes, reuşind, împreună cu câţiva colegi, reabilitarea şi reamenajarea unui grajd. „Am mers pe ideea de a înlocui vechiul cu vechi. Am folosit elemente noi doar în zonele care nu erau la vedere”, povesteşte meşterul autodidact.

Până în anul 2000 s-a mai întors de câteva ori în Alsacia, mai realizând câteva lucrări, dar începând, în paralel, să lucreze şi în ţară.
Prima lucrare a făcut-o în Ţara Moţilor, în satul Gârda, transformând o veche casă ţărănească strămutată într-o cabană confortabilă. În 2006 şi-a înfiinţat propria firmă, SC Tradiţional Case Experience SRL. Primul pas a fost achiziţionarea, în vederea refacerii, a unei gospodării pentru a servi drept model pentru potenţialii clienţi, dar şi pentru a o integra în circuitul turistic. Gospodăria ideală a găsit-o în cătunul Runcuri, din comuna Roşia.

Viorel Lascu a strâns o echipă de meseriaşi, din care fac parte atât tineri specialişti în prelucrarea lemnului, familiarizaţi cu tehnologiile şi uneltele moderne, cât şi meşteri în vârstă, cunoscători ai metodelor tradiţionale. În Runcuri au renovat o casă şi au construit una nouă, pe o pivniţă veche, utilizând material obţinut din demolarea unei construcţii degradate.

Turişti străini

Viorel Lascu urmăreşte să ofere caselor renovate un grad de confort compatibil cu exigenţele secolului XXI. În casele de lemn recondiţionate se introduce curentul, se amenajează grupuri sanitare şi bucătării.

Casele din Runcuri sunt închiriate unor grupuri de turişti. „Zona asta fiind şi una speologică, am legat-o şi de această activitate. Le oferim turiştilor şi activităţi de agrement: plimbări pe rachete de zăpadă, plimbări cu calul sau cu căruţa, tras cu arcul, lucrul cu ţăranii la fân”, povesteşte Viorel Lascu. Această combinaţie a turismului rural cu cel ecologic are mai mare priză la străini, majoritatea clienţilor fiind din Germania, Franţa şi Ungaria.

Pe lângă gospodăria din cătunul Runcuri, Tradiţional Case Experince a mai recondiţionat o casă în Roşia şi una în satul Hotărel.
„Deocamdată, această activitate este mai mult o pasiune decât o afacere”, spune Viorel Lascu despre latura financiară a activităţii sale.

Zoltan Pengo1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor