De la ei se aşteaptă salvarea

20Comentarii
De la ei se aşteaptă salvarea
Cotidianul nostru a abordat parlamentari bihoreni din tot spectrul politic, încercând să obţină reacţii atât de la cei mai influenţi – cei ai Puterii – cât şi de la cei ce fac parte din comisia de învăţământ.

Deputatul PDL Ştefan Seremi era la curent cu proiectul Legii Educaţiei, spunându-se că acest proiect va fi amendat. Iată ce ne-a spus Seremi: „Acum se stipulează o rază de demarcaţie de 200 km între universităţi. Dacă s-ar reduce la 100 km, problema s-ar rezolva. Aici nu e doar interesul Oradiei. Mai e şi Aradul, mai sunt şi ale oraşe care sunt afectate. Desigur, prin această prevedere sunt avantajate centre mari, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara… Pe de altă parte, nu e normal să avem universitate şi la Marghita şi la Salonta şi la Beiuş… Azi sunt doar secţii dar mâine acestea ar putea fi chiar universităţi”.

Senatorul PDL Petru Filip nu ştia de prevederea proiectului de lege ce ar afecta direct Oradea. „Proiectul nu l-am văzut. Ştiam însă că sunt comentarii referitoare la viitoarea lege. Însă Oradea acoperă o zonă cu altă reprezentativitate decât Clujul sau Timişoara. Vom face lobby-ul necesar şi dacă nu vom reuşi la nivelul ministerului proiectul va intra în «moara» Parlamentului. Eu nu pot fi de acord cu aşa ceva. Voi vorbi şi cu ministrul pe această problemă”.

„Cum adică?!”

Membru în comisia de învăţământ, senatorul PSD Ioan Mang, s-a arătat foarte deranjat de proiectul ministrului Funeriu. Mang: „Avem foarte multe observaţii la toate capitolele. Legea încalcă flagrant principiul sacru al autonomiei universitare. După ce la un articol se spune că se bazează inclusiv pe autonomia universitară, câteva articole mai jos ni se spune că ministerul va emite o lege pentru fuziunea universităţilor pe o distanţă mai mică de 200 km. Se încalcă grav şi interesele cetăţenilor din zonele cu universităţi tinere. Vom amenda această lege şi în urma discuţiilor cu sindicatele, cu specialiştii din învăţământ şi cu conducerile universităţilor vom veni cu precizările necesare”.

Deşi membră, la rândul ei, în comisia de învăţământ a Camerei, deputata UDMR Peto Csilla nu era la curent cu repercusiunile proiectului ministerial. Peto s-a arătat neplăcut surprinsă: „Cum adică?! Bine că mi-aţi atras atenţia! Ţinem legătura”, a fost prima sa reacţie.

Senatorul liberal Cornel Popa a fost surprins să afle de la Jb ce se pune la cale. Imediat, Popa a trasat sarcini cabinetului său parlamentar să-i înştiinţeze pe toţi parlamentarii bihoreni de problemă. „Mâine (azi – n.r.), în Senat, o să-i înştiinţez şi pe toţi şefii grupurilor parlamentare”, ne-a spus liderul PNL Bihor, aducând aminte şi de atacul preşedintelui Băsescu la adresa U.O., de astă-toamnă.

C.C.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor