De la hepatită, la cancer

De la hepatită, la cancer
Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase trag semnale de alarma asupra pericolului infectarii cu virusurile hepatitelor B si C. Directorul spitalului, dr. Sonia Draghici, ne-a spus marti ca peste 10% din populatia judetului este purtatoare de virus hepatic B sau C.

Persoanele cu aceste virusuri nu au simptome de boala si prin urmare nu stiu ca în urmatorii cinci-zece ani vor face ciroza hepatica, cancer hepatic si afectiuni la nivelul altor organe. Transfuziile, cu risc


Dr. Draghici sustine ca victime sunt inclusiv în rândul persoanelor intelectuale, de la care medicii s-ar astepta sa cunoasca si sa se fereasca de caile de transmitere a celor doua hepatite: contact sexual neprotejat, manevre chirurgicale, de manichiura si pedichiura, piercing, dar si în timpul transfuziilor. „Exista asa-numitele «ferestre imunologice», perioade în care virusul nu este detectabil, motiv pentru care si în cazul transfuziilor exista un risc mare de transmitere a virusurilor hepatice”, declara medicul infectionist oradean.


Dr. Draghici îi atentioneaza pe bihoreni sa se protejeze în timpul contactului sexual, sa aiba grija cu ce îsi efectueaza manichiura si pedichiura, sa dea sânge pentru cei din familia lor, pentru a reduce riscul transmiterii hepatitelor. În plus, este bine ca, anual, fiecare dintre noi sa îsi faca analize de sânge, pentru a verifica daca sunt sau nu infectati cu vreun virus hepatic.

Profilaxia e de baza


Privitor la hepatita B, dr. Draghici spune ca poate fi prevenita în procent foarte ridicat prin vaccin o data la cinci ani de câte trei doze, la un interval de o luna, respectiv sase luni. În schimb, pentru hepatita C nu exista vaccin, singura modalitate de aparare fiind profilaxia.


Incidenta crescuta a cazurilor acestor tipuri de hepatita la nivel local si national a determinat o serie de dezbateri în rândul medicilor specialisti. Saptamâna trecuta, infectionistii oradeni au fost la congresul national sustinut în Timis, în 13 octombrie vor fi la un simpozion în Capitala pe tema bolilor hepatice, iar în iunie anul viitor vor pleca la Lisabona, pentru al XII-lea Congres International de Boli Infectioase.

Otilia Sandor