De la joaca cu păpușile la dascăl cu vocație

1Comentariu
Monica Toader
Monica Toader
Monica Toader este învățătoare la Școala Gimnazială „Avram Iancu” și ne mărturisește ce înseamnă să fii dascăl cu vocație.

Încă din copilărie, joaca cu păpușile, cu prietenele mele, cu tabla cu cretă, catalog, cărți și caiete, m-a îndreptat încet, dar sigur, spre meseria de învățătoare. Am simțit mereu că acesta e drumul meu în viață… să-i învăț pe alții, să-i ajut pe alții cu ce pot, ce știu, transmițând nu numai cunoștințe, formând priceperi și deprinderi, descoperind aptitudini în rândul celor ce făceau parte din colectivele mele de elevi, și în primul rând contribuind la conturarea lor ca oameni adaptabili într-o viață aflată în continuă schimbare, dar și adunând împreună cu ei momente unice, de neuitat, în cufărul cu amintiri.

În procesul instructiv-educativ derulat zi de zi la clasă, obiectivul meu prioritar a fost și este să reușesc prin metode didactice cât mai variate (tradiționale sau moderne), dar și prin utilizarea unor materiale cât mai diverse, ca învățarea să fie una plăcută, ușoară, iar împreună cu climatul atractiv, familiar din sala de clasă, să-i fac să vină cu nerăbdare la școală, unde-i așteaptă surprize care mai de care, provocări și multe activități școlare și extrașcolare pe placul lor.

În ultimii ani am observat că în vacanțele de peste an, după câteva zile în care odihna era binevenită, îmi lipsea parcă ceva… Astfel, m-a cuprins un gând ce a devenit o dorință care mai târziu a devenit realitate: activități recreativ-educative pe care să le pot oferi celor mai mici copii care vor să-și petreacă timpul liber într-un mod organizat, dirijat, creativ, ludic.

Astfel, în locul ce odinioară mă jucam de-a învățătoarea, având alături familia, ce m-a susținut mereu, am reușit să creez un spațiu propice desfășurării unor activități de desen/pictură, muzică, dans/sport, teatru, activități gospodărești sau antreprenoriale, jocuri în aer liber și de societate etc.

Am încercat ca măcar o dată sau de două ori pe lună să aduc invitați din comunitatea locală care să-i implice pe micii beneficiari în activități tematice (Prietenii Veseliei), de iluzionism (magicienii Eduard și Bianca Malița), muzicale (eleva Oprea Daria, participantă Next Star și premiată la mai multe concursuri de profil) sau artistico-plastice (Atelierul Zânei).

Copiii ce participă la aceste activități îmbină utilul cu plăcutul, astfel că prin joc învață despre tot ce ne-nconjoară, cum să se descurce în diverse situații practice de viață, să lucreze independent și în echipă și, nu în ultimul rând, aici învață cum să învețe.

Monica Toader1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor