De la Nistru pân la Tisa, tot românu sinistratu-mi-sa

Reactualizat la:
De la Nistru pân la Tisa, tot românu sinistratu-mi-sa
Solidaritatea umană, dar şi corectitudinea şi eficienţa se văd cel mai bine în zile de restrişte. La câte corturi pentru ajutoare plantează peste tot, la concurenţă, Crucea Roşie, femeile liberale, Episcopia, pompierii, municipalitatea plus alte organizaţii mici şi mijlocii, mai bine trimiteau corturile alea la sinistraţi. Dar la cei adevăraţi.

Fiindcă, scuzaţi-mă, dar nu ajunge dacă statul oferă construcţii solide la schimb pentru casele din lut gândite taman în Lunca Prutului? De-am ajuns la situaţii precum la penultimul potop, cel din sudul ţării, unde regăţenii stăteau în birt în timp ce soldaţii clădeau diguri de saci cu nisip, le curăţau şanţurile din faţa casei sau le descărcau sacii de ciment şi cărămăzile donate. Ca să nu mai pomenim de cei care-şi dărâmau chiar ei bojdeucile ca să-i dea statul casă frumoasă pe moca.
Şi acum am văzut în Moldova sinistraţi greu încercaţi dar şi smiorcăiţi că le-a luat apa agoniseala de-o viaţă, în speţă o căsuţă de chiripici pe care o refaci, acum, vara, într-o lună, maxim două. Nu mai trăim în evul mediu, există meteo şi avertizări pe toate canalale media, inclusiv pe DigiTV-urile care au răsărit neatinse dintre boccelele inundaţilor. Iar dacă viiturile au fost anunţate cu câteva zile înainte, chiar trebuia să trimită statul pompieri în fiecare casă să le urce sătenilor hainele şi electrocasnicele în pod, să n-ajungă apa la ele?

De fapt, prima datorie a Statului Român ar fi să-i stoarcă pe de-alde Atila Cherestoy şi pe toţi defrişatorii de păduri deloc deranjaţi de inundaţiile provocate de lăcomia lor. Nu a fost trimis în judecată niciun şef de la Aquaproiect, firma despre care vuia prin 2005 că a decontat dar n-a reparat barajele din calea super-viiturilor din Banat.

Abia după ce Statul îi va băga la apă pe şmecherii ăştia poate să aibă pretenţii să mai plusăm cu donaţii pe lângă birurile şi taxele obligatorii din care guvernul trebuie să asigure şi fonduri pentru inundaţii şi alte situaţii de urgenţă. Iar în loc de gargară de opoziţie, am vrea să-l vedem pe Geoană şi alţi parlamentari care au huzurit pe chirii microscopice în castele de servici, că iau şi adăpostesc familii de sinistraţi.

În rest, ştim cum s-au împărţit tirurile cu ajutoare după Revoluţie. A ieşit la iveală şi cum funcţionarii asiatici au deturnat banii primiţi ca ajutor după tsunami-ul care a devastat în 2004 Indonezia, Thailanda, India şi Sri Lanka. Aşa încât, poate ar fi mai indicat ca o singură organizaţie să se ocupe de împărţeala ajutoarelor, ca să fie clar cine poartă responabilitatea.

SinistRaţia de libertate0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !