De la Oradea la Bruxelles

De la Oradea la Bruxelles
BRUXELLES – Aderaţi. Însă neintegraţi încă. Să fim sinceri, Uniunea Europeană reprezintă încă o necunoscută pentru mulţi dintre noi, chiar dacă unii răspund de soarta unei colectivităţi întregi.

Acesta este unul dintre motivele pentru care senatorul PSD de Bihor, Alexandru Athanasiu, membru în Parlamentul European, a invitat la Bruxelles conducerea PSD Bihor, împreună cu toţi primarii pesedişti şi vârfurile TSD din judeţ. Pentru a palpa puţin Europa, chiar la ea acasă.

Desigur, nu au lipsit nici jurnaliştii… În total vreo 50 de persoane, într-o călătorie prin Europa de peste 4.000 de kilometri dus-întors. Plecarea luni, întoarcerea vineri.
Poate pentru a-şi omorî plictiseala şi a-şi depăşi timiditatea, mai mulţi pesedişti au luat cu ei diferite „stimulente”, menite să alunge plictiseala drumului de peste 2.000 de kilometri.

De altfel, bancurile, jocul de cruce, muzica şi degustarea licorilor mai mult sau mai puţin fine au avut darul de a-i relaxa şi pe cei mai în vârstă dintre pesedişti. Merită menţionat că, fiind binedispus, primarul Beiuşului, Silviu Odobasian, a anunţat presa că vrea să ia preşedinţia Consiliului Judeţean la următorul mandat.

L-a anunţat apoi de intenţia sa şi pe şeful PSD Bihor, Mihai Bar, care nu părea că gustă din plin glumiţele colegului său de partid, chit că Odobasian îi garanta deja un loc în Senat. Explicaţia: cu ceva vreme în urmă Bar însuşi îşi anunţase intenţia de a prelua şefia CJ. Dacă Odobasian s-a dedicat presei în prima zi de pe drum, Bar şi-a luat revanşa a doua zi, pe ruta Viena – Bruxelles. Tema lui favorită: politica.

Fiind discuţii neprotocolare, replicile dintre ziarişti şi şeful PSD Bihor au devenit destul de tăioase, chiar pătimaşe la un moment dat, fiind susţinute şi de cele mai proaspete zvonuri politice, cum că liderul PD Bihor, Petru Filip, ar fi în pole-position pentru Parlamentul European din partea PD. Aşadar, prilej de alte calcule politice…

Gazul, în Hemiciclu
Europarlamentarul Alexandru Athanasiu şi-a primit seara oaspeţii la hotel, însă i-a avertizat pe aceştia să profite de noapte pentru a se odihni. Ziua de miercuri era destinată vizitei la Parlamentul European.

Încă de dimineaţă bihorenii social-democraţi, flancaţi de cei opt jurnalişti, au luat cu asalt cea mai reprezentativă instituţie a Uniunii Europene. Gazda Athanasiu, împreună cu funcţionarul european Maria Cosac, şi-au întâmpinat oaspeţii, pe care i-au condus apoi într-o sală de conferinţe. După o introducere succintă, Athanasiu a lăsat-o pe Maria Cosac să le explice primarilor PSD din Bihor cum stă treaba cu instituţiile europene.

A fost o lecţie despre UE în toată regula, deoarece primarii de comune nu păreau a fi în temă cu atribuţiile şi componenţa Comisiei Europene, a Consiliului European, a Consiliului de Miniştri (sau Consiliul UE – n.r.) şi a Parlamentului European. După introducerea în temă, direcţia cap-compas Hemiciclul (sala plenară – n.r.) de la Bruxelles a Parlamentului European.

În ciuda faptului că ni s-a atras atenţia că în Parlamentul European nu se poate fotografia sau filma decât cu autorizaţie, delegaţia română nu a ţinut cont de acest lucru… Şi mărturisim că nici J.b… În Hemiciclu se afla comisia de politică externă a UE. Subiectul în discuţie: relaţia Rusia – UE pe problema gazului.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !