De la politică, la filosofie

De la politică, la filosofie
ORADEA – Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării, prof. dr. Lia Pop, a revenit, o dată cu prezentarea celei mai recente dintre cărţile sale, „Comunicarea nelimitată – Filosofia”, la dragostea ei dintâi.

Absolventă a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Lia Pop mărturiseşte că a renunţat la filosofie în favoarea economiei politice, într-o perioadă în care această alegere era una logică, având în vedere că filosofii nu aveau prea mare căutare în timpul regimului comunist. Ea a relatat chiar două butade care circulau la vremea respectivă şi care defineau cele două discipline: „Studenţii mei îmi spuneau că filosofia este cea care răspunde la întrebări pe care nu şi le pune nimeni, în vreme ce economia politică este disciplina cu care, sau fără care, societatea merge înainte sau înapoi, după cum doreşte ea”.

Speranţe mici
Revenind la cartea sa, Lia Pop afirmă că ideea întoarcerii la filosofie i-a fost sugerată de un incident cu un student, care îi reproşa că nu se regăseşte în ştiinţele politice şi că ar prefera să facă mai multă filosofie.

„Deşi sunt conştientă că e foarte mică speranţa pentru filosofie în aceste vremuri, eu sunt convinsă că, pentru elite, filosofia este singura cale de comunicare”, declară autoarea cărţii. Îndepărtarea de filosofie are efecte dintre cele mai dezastruoase, în opinia ei acesta fiind motivul pentru care „suntem uşor de prostit, nu ştim să înţelegem şi să operăm cu simboluri. Filosofia ne dă atitudinea de viaţă necesară”.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !