De la Shakespeare, în Gutenberg

De la Shakespeare, în Gutenberg
ORADEA – Cei 16 locatari ai căminului termic din colţul străzi Shakespeare şi-au părăsit, ieri, cui bul, pentru a locui, temporar, într-un cort din curtea Azilului de Noapte din strada Gutenberg. Video

Mutarea s-a decis marţi seara, după lungi negocieri cu viceprimăriţa Biro Rozalia, care i-a asigurat că nu vor fi despărţiţi şi că vor locui într-un cort separat de ceilalţi azilanţi.

Familie mare

Departe de a fi rude, cei 16 insistă să fie trataţi ca o familie mai numeroasă. Între ei, cea mai vârsnică este Viorica Magyaryi care, la 57 de ani spune că suferă cu inima şi că are astm. Mai sunt şi trei copii – un bebeluş de şapte luni şi doi de patru şi trei ani. „Absolvenţi” de orfelinat, majoritatea au părăsit instituţiile sociale pentru a se muta direct în stradă. „Am 16 ani de boschetărie”, spune Lăcătuş Veronica.

„Le mulţumesc că m-au lăsat să-l iau pe căţelul meu, Bobi”, a ţinut să precizeze, Lakatos Sandor (23 ani). Într-un colţ, un alt căţel de câteva săptămâni, Şoricel şi-a găsit un loc călduţ, după ce a migrat înpreună cu stăpânii lui din Shakespeare, în Gutenberg.

Negociere

„Am fost ieri (marţi, n.r.) înainte de masă pe strada Shakespeare şi am discutat cu ei mai pe larg. Ei spun că sunt din aceeaşi familie şi n-au vrut deloc să plece de sub ţevi, pentru că ei cred că este un loc ferit şi cald, ceea ce mulţi dintre cei care stau pe stradă nu au. Am încercat să-i conving unul câte unul ce avantaje au dacă se mută şi au acceptat dar au cerut un cort unde să stea numai ei. I-am dus să vadă unde vor sta şi azi (miercuri, n.r.) pe la ora 11.00, erau pe jumătate împachetaţi”, spune viceprimăriţa Biro Rozalia.

Conform acesteia, cortul pus la dispoziţie este încălzit cu radiatoare şi li se oferă o masă caldă pe zi, de la Cantina socială. Mai mult, viceprimăriţa le-a oferit şi sprijin să-şi facă acte şi să-şi găsescă de lucru.

Cu japca

Mulţumind viceprimăriţei, noi chiriaşi ai celui de-al treilea cort recunosc, totuşi, că mutarea s-a produs, în fapt, „cu japca”. „Adevărul este că ne-au adus aici cu japca. Dacă nu veneam de bunăvoie, ne lua Poliţia, ne ţineau câtreva zile şi până să ne întoarcem lucrurile noastre dispăreau cu ajutorul RER-ului.

Nu-ar fi prima dată”, crede tânărul Lakatos Sandor, mulţumind, totuşi, celor care i-au mutat că li s-a permis să-şi ia lucrurile. Majoritatea găsesc acceptabilă perspectiva de a lucra. „Ne-am promis că ne dau locuri de muncă la RER, la SOS Dogs, la pepinieră sau la ZOO. Să vedem ce-a fi şi din asta”, conchide tânărul.

Igienizare

Conform viceprimăriţei, fostul cuib din Ioşia va fi curăţat de RER, rămânând, totuşi, dilema ce e de făcut pentru a nu fi ocupat din nou.

„Şi aici va fi o igienizare, mâine (azi, n.r.), spune Ferenc Istvan, administrator al Azilului. „Vin de pe stradă şi poate au adus cu ei pureci, păduchi sau gândaci. Le va face şi lor mai bine dacă se vor curăţa şi ei şi lucrurile aduse”.
Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !