De la steaua roșie, la Centenarul Unirii

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
12Comentarii
De la steaua roșie, la Centenarul Unirii
Lucrarea este estimată la 3,5 milioane de euro, fără costul exproprierilor.

Executivul propune deliberativului local atribuirea unui nume pentru podul pietonal de la Informatica precum şi transformarea acesteia într-un pod rutier. Consilierii locali se întrunesc joi, în ultima ședință ordinară din această lună.

Astfel, pasarela care leagă străzile Plevnei și Szigligeti Ede, cunoscută de orădeni ca „podul cu stea”, ar urma să se numească „Podul Centenarului” cu argumentul că „în anul 2018 se împlinește o sută de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”. Propunerea a primit deja avizul Guvernului, prin Instituția Prefectului.

Anul acesta

Primăria a pus în bugetul pentru acest an o bună parte din suma necesară transformării acestui pod, din pietonal, în rutier. Primarul Ilie Bolojan a anunţat începerea lucrărilor la noul pod din acest an, bugetul lucrării fiind de trei milioane de euro.

Demolarea pasarelei actuale este estimată la peste 360.000 de euro. Indicatorii tehnico-economici urmează să fie votaţi în şedinţa de joi.

Pentru că se va anula piciorul din albia Crişului Repede, noul pod este descris de Primăria ca fiind ecologic. În atribuirea acestui atribut nu pare să se ia în calcul cantitatea de poluare pe care o aduce în zonă, prin creşterea traficului rutier într-un perimetru, altfel, liniştit, preponderent pietonal.

Conform proiectului supus atenţiei consilierilor, suprastructura podul constă din două arce metalice şi tablier între ele, susţinut de tiranţi.

Lungimea podului este de peste 84 de metri iar lăţimea totală de 18,6 metri. Acesta ar susţine două benzi rutiere, de câte 3,9 metri lăţimea părţii carosabile între borduri fiind de 7,8 metri. Trotuarele sunt prevăzute în consolă, în exteriorul arcelor de susţinere, cu lăţimea de trei metri, în care intră şi pista velo. Pe marginea exterioară a trotuarelor sunt prevăzute balustradele.

Exproprieri

Podul va lega, de fapt două zone şi va fi de folos celor care circulă dinspre Tudor Vladimirescu spre Roman Ciorogariu. Urcarea / coborârea pe / de pe pod se va face prin sensuri giratorii pe ambele maluri ale Crişului Repede.

Pe malul drept al Crişului, giraţia va fi amenajată în faţă la Clubul Constructorul. Amenajarea vine la pachet cu exproprieri: Bolojan zice că se va demola vulcanizarea de pe Ady Endre colţ cu Szigligeti Ede. Ulterior, se pot pregăti de intervenţii demolatoare şi orădenii de pe malul celălalt al Crişului, pe str. Plevnei, unde ar urma să fie expropriate mai multe case. După şedinţa de joi, cu condiţia aprobării proiectului, Primăria va face licitaţia în cel mai scurt termen, pentru că primarul vrea inaugurarea podului nou în 1 decembrie 2018, când se aniversează Centenarul Marii Uniri.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor