De Pasti si-au amintit de cei morti

De Pasti si-au amintit de cei morti
Ziua de Paste nu este doar motiv de sărbătoare şi reuniune în familie, lângă Pesterea Ursilor oamenii îşi comemoreazîă şi morţii.  

Prima zi de Paste este motiv de bucurie şi de aducere aminte pentru toţi fii satului Bradet şi un prilej de legare de noi prietenii. Tradiţia locului spune că de Paşte, locuitorii se adună la câteva ore după slujba de la biserică în cimitir, pentru a-şi amintii de cei dragi. Multe au fost zilele de Paste în care seara I-a prins pe săteni încă în cimitir la depănat amintiri şi un pahar de tărie.

Femeile duc cu ele bunătăţile pregătite pentru Paşte, cu care îi îmbie pe prieteni şi cunoscuţi. Bărbaţii duc cu ei pălincă şi vin, pentru a cinsti memoria morţilor.

Propria traditie la Bradet

 “Obiceiul de pomenire a celor trecuţi în nefiinţă în prima zi de Paşte datează de mai bine de 30 de ani şi a fost instuit de localnicii care ştiu că mulţi sunt plecaţi şi le este greu să vină acasă în satul de origine şi atunci profită de sărbătoare pentru de a-i pomeni pe cei dragi”, ne-a explicat preotul din Bradet, Alexandru Coroian.

În fiecare duminică de Paşte, în familia Sime este mare bucurie. În această zi, atât cei vii cât şi cei morţi au un loc special, iar anul acesta nu face excepţie. De dimineaţă, membrii familiei au luat parte la slujba din prima zi a sărbătorilor Pascale, iar după slujbă s-au întors acasă doar pentru a-şi încărca plasele cu bunătăţi. “De când mă ştiu, prima zi de Paşte era momentul în care morţii erau pomeniţi în Bradet şi este un obicei transmis din moşi strămoşi, către noi cei mai tineri. Comemorarea morţilor este un bun prilej pentru fiii satului să se întâlnească şi pentru familii să se reintregească. Mulţi sunt plecaţi şi vin rar pe acasă şi sărbătoarea ne dă motive de bucurie şi şansa de a depăna amintirile. În acest context sunt pomeniţi cei dragi care au dispărut dintre noi”, ne-a spus Rodica Sime.

Cei mai tineri nici măcar nu îşi aduc aminte să fi fostt altă zi dedicată pomenirii morţilor, deşi în cea mai mare parte a judeţului este fie în a doua zi de Paşte fie la o săptămână după Paşte.

Brădetanii sunt mândrii de obiceiul lor şi de faptul că aşa toţii fii satului au şansa să se reîntâlnească, fie chiar şi printre morminte şi doar pentru câteva ore.

 JB-V.T.

 

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !