De pe Muntele Athos la Haieu

Tânărul preot Gabriel Agoşton
Tânărul preot Gabriel Agoşton
Dublu eveniment în viaţa spirituală a enoriaşilor din Haieu. Duminica trecută s-au sărbătorit 150 de ani de la construirea bisericii din localitate şi a fost hirotonit un nou preot, părintele Gabriel Agoşton.

P.S.S. Petroniu Sălăjanu, părintele vicar Vasile Bota, părintele-paroh Dumitru Megheşan, părintele Ioan Codorean, secretarul Protopopiatului şi un sobor de 21 de preoţi din zona Băilor 1 Mai, dar şi din Maramureş, Braşov şi Sibiu, au ţinut să fie prezenţi la acest eveniment.

Slujbă în Tesalonic

Gabriel Agoşton va prelua, oficial, Parohia Haieu pe 1 septembrie, de la tatăl său, părintele Leon Agoşton. Noul preot se întoarce la Haieu după o experienţă de patru ani în Grecia. El a fost hirotonit diacon, în urmă cu patru ani, la Mănăstirea Rohia din Maramureş, perla mănăstirilor din Transilvania. După aceea a plecat la un masterat de patru ani, în dogmatică, în Grecia.

„Ca un act de prietenie între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Greacă am fost lăsat să ţin slujbă, pentru greci, la o biserică din Tesalonic”, spune părintele Gabriel Agoşton.

Baza culturii mondiale

Proaspătul preot de la Haieu aduce cu el cei patru ani de experienţă din singura ţară ortodoxă din UE. „Acolo, am reuşit să cunosc o cultură demnă să fie numită baza culturii mondiale. Îi apreciez pe greci fiindcă, în 450 de ani de dominaţie otomană, au reuşit să păstreze ortodoxia la cotele cele mai înalte. Grecii sunt bine ancoraţi în credinţa lor. Ca putere, biserica e înaintea statului”.

În Grecia, de exemplu, un nou-născut este înregistrat întâi la preot şi după aceea la Primărie. La fel se întâmplă şi în cazul căsătoriilor. „Acolo, preoţii umblă în sutană tot timpul. Nu există preoţi civili. Ortodoxia este ridicată la rang mănăstiresc”, a adăugat preotul.

Formare duhovnicească

Gabriel Agoşton s-a bucurat în Grecia de privilegiul de a merge de câte ori a dorit pe Sfântul Munte. „Datorită faptului că sunt mulţi doritori să ajungă la mănăstirile de pe Muntele Athos, grecii trebuie să stea pe o listă de aşteptare. Eu m-am bucurat de statutul de străin şi pot să spun că vizitele pe Sfântul Munte au contribuit la formarea mea duhovnicească”.

Sfatul preotului din Haieu este acela ca cei care au ocazia de a călători pe Muntele Athos să nu rateze această oportunitate. „Acolo, viaţa e curată şi se derulează după nişte reguli simple. Fiecare om va simţi după o vizită pe Sfântul Munte schimbări profunde în suflet”.

Preotul bihorean s-a împrietenit în timpul unei astfel de călătorii cu ziaristul Horia Alexandrescu, autorul unei cărţi recente despre Sfântul Munte. Gabriel Agoşton susţine că poate să confirme faptul că, la una din mănăstirile de pe Muntele Athos, care are ca moaşte mâna Mariei-Magdalena, aceasta păstrează încă temperatura unui corp viu.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !