De profesie „hoţ de biciclete”, în arest

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
1Comentariu
De profesie „hoţ de biciclete”, în arest
Un orădean bănuit de repetate furturi de biciclete a ajuns în arestul Poliţiei.

Doi orădeni, un bărbat (47 ani) şi o femeie (46 ani) sunt acuzaţi de furt calificat, furt, respectiv complicitate la furt calificat și complicitate la furt.

Cei doi conlucrau împreună pentru a fura diferite bunuri, în special biciclete şi cărucioare pentru copii.

Polițiștii orădeni îi bănuiesc pe aceștia că între 21 iulie – 9 august ar fi sustras din mai multe locaţii aflate la Oradea nu mai puţini de patru biciclete, dar și un cărucior pentru copii, provocând un prejudiciu total estimat la 3.605 lei.

Au tot furat

Primul furt comis de orădean ar fi fost în 21 iulie, în intervalul orar 15:00-18:00. Cu complicitatea morală și în urma unei înţelegeri prealabile cu orădeanca de 46 de ani, bărbatul ar fi sustras o bicicletă care fusese lăsată asigurată, cu un cablu metalic, de balustrada scărilor dintr-un bloc de locuințe din Oradea, cauzând un prejudiciu declarat de 500 lei.
20160731_183657

Hoţ cu sânge rece

În data de 31 iulie, în intervalul orar 16:00-17:00, tot cu complicitatea morală a femeii de 46 de ani, ar fi sustras o altă bicicletă, care fusese lăsată asigurată cu un lanț într-un rastel situat în fața ușii de acces a redacţiei Jurnal bihorean. Fără nicio jenă că ar putea fi văzut, filmat sau recunoscut, individul ar fi cumpărat un litru de bere de la un magazin alăturat redacţiei Jb şi l-ar fi consumat în timp ce se plimba prin faţa rastelului, evaluând următoarea pradă. A fost văzut însă de câteva persoane, care au şi dat semnalmentele lui şi ale complicei sale. Prejudiciul creat în acest caz se ridică la circa 750 lei.

Același individ este bănuit că în 2 august, între orele 10:00-22:00, cu complicitatea aceleiaşi orădence, ar fi sustras o altă bicicletă lăsată asigurată în scara unui alt bloc de locuințe din Oradea, cauzând un prejudiciu declarat de 700 lei.

Suspectul şi complicea lui mai sunt bănuiţi că între 3 – 4 august ar fi sustras o altă bicicletă lăsată neasigurată la etajul unui bloc de locuințe din Oradea, provocând un prejudiciu declarat de 1.100 lei.

Ultimul furt: un cărucior

Ultimul furt înainte de a fi prins ar fi fost comis de orădean şi complicea lui în 9 august, între orele 15:00-16:00, când ar fi sustras un cărucior pentru copii care fusese lăsat neasigurat la parterul unui bloc din oraş, cauzând un prejudiciu declarat de 555 lei.

Indivizii aveau precis atribuţii clar delimitate şi purtau la ei instrumente speciale pentru a reuşi să taie lanţurile de biciclete, indiferent cât de rezistente ar fi acestea.

Poliţiştii spun că cei doi ar fi valorificat ulterior bicicletele sustrase la trei case de amanet diferite din Oradea. Prejudiciul a fost recuperat parțial de polițiștii orădeni.

Miercuri, 17 august, polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei de la Poliția Oradea au dispus continuarea urmăririi penale față de bărbat și împotriva femeii şi l-au reținut pentru 24 de ore pe suspect, la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Polițiștii încearcă încă să afle dacă cei doi au mai comis şi alte furturi şi vor să recupereze tot prejudiciul cauzat de aceştia.

Anti-furt de biciclete

Poliţiştii îi sfătuiesc pe bihoreni să respecte un set minim de reguli pentru a scădea şansele de a deveni victime ale hoţilor de biciclete:

– dotaţi-vă bicicleta cu dispozitive antifurt! Este recomandat să utilizaţi întotdeauna două sisteme antifurt pentru asigurarea bicicletei: unul dintre sistemele de siguranţă trebuie să asigure cadrul, roata din spate şi corpul de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roată şi cadrul bicicletei. Prin acest mod se elimină şi riscul de a vă fi sustrase roţile;

– corpul fix de care va fi asigurată bicicleta trebuie să fie bine fixat în sol şi suficient de înalt pentru a nu fi smuls ori pentru a nu fi ridicată bicicleta deasupra acestuia;

– pentru a creşte gradul de siguranţă pentru ghidonul, şaua şi roţile bicicletei, înlocuiţi sistemele de tip „quick release” cu sisteme antifurt de închidere cu ajutorul unei încuietori speciale;

– nu vă lăsaţi niciodată bicicleta neasigurată, nici măcar pentru câteva secunde. Parcaţi bicicleta doar în locurile special amenajate. Scările de bloc sau alte anexe sunt locurile în care hoţii acţionează cel mai des. Mulţi posesori de biciclete îşi lasă bicicleta pe timp de noapte sau pentru perioade mai lungi, asigurată de balustradă, în scara blocului. Modul în care se face accesul în scara blocului, atenţia pe care o acordăm persoanelor străine/suspecte pe care le vedem în bloc sunt alte elemente care conduc la descurajarea infractorilor și protecţia crescută a bicicletei;

– nu lăsaţi în coşul bicicletei bunuri sau bagaje!

– nu cumpăraţi biciclete a căror provenienţă nu poate fi justificată sau al cărui preţ este foarte mic. Hoţii vor să vândă imediat bicicleta sustrasă. Refuzați astfel de chilipiruri în acest mod descurajându-i pe cei care le sustrag;

– în cazul în care sunteţi victima sau martorul unui furt, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia, la 112, şi dacă aflaţi informaţii despre suspecţi nu ezitaţi să le transmiteţi poliţiştilor.

 

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor