De sărăcie, îţi iei detector!

De sărăcie, îţi iei detector!
Lupeni – Pentru a face faţă cu mai multă uşurinţă noilor „provocări” şi pentru a reuşi să adune fierul vechi care să-i asigure supravieţuirea, un localnic din Lupeni a investit într-un detector de metale.

În 1996, după 13 ani de muncă în minerit în Valea Jiului, Teodor Iordan, în vârstă de 62 de ani, din Lupeni, a ieşit cu ordonanţa. Pe atunci, spera că cele câteva zeci de milioane de lei vechi, primite în schimbul renunţării la minerit, să-l ajute să-şi găsească un alt rost în viaţă.

În scurt timp, însă, şi-a dat seama că s-a înşelat. „De banii primiţi mi-am cumpărat un televizor color, o maşină de spălat şi ceva mobilă. Restul i-am băut cu ortacii prin birturi”, povesteşte Teodor.

Sărăcie cruntă

După ce şi-a terminat banii primiţi de la stat, Teodor s-a trezit în situaţia de a nu avea din ce să trăiască. „Am lucrat la mai mulţi patroni, dar toţi se descotoroseau de mine. Eram prea bătrân, iar puterile mă lăsau cu fiecare zi. Astfel, am început să caut fier vechi pe care îl vindeam centrelor de colectare. Câştigam în fiecare zi bani cu care îmi permiteam să supravieţuiesc. Dar de la o vreme şi fierul vechi s-a cam terminat. Aşa că am ajuns să săpăm în zona fostelor halde miniere pentru a găsi ceva fier vechi”, povesteşte Teodor.

Detectorul de metale

Pentru a face faţă cu mai multă uşurinţă noilor „provocări” şi pentru a reuşi să adune fierul vechi care să-i asigure supravieţuirea, Teodor a investit într-un aparat.

„Am cumpărat un detector de metale din piaţă. Cu ăsta caut fierul vechi care e sub pământ. Când îl găsesc mă apuc de săpat împreună cu nepotul meu. Reuşesc să găsesc, uneori cu mari eforturi, circa 20-30 de kilograme pe zi şi îl vând cu 4.000 de lei vechi la centrele de colectare”, povesteşte minerul.

Noua „tehnologie” folosită de Teodor a creat o oarecare antipatie în rândul celor care „sapă unde apucă”. Cu toate acestea, fostul miner susţine că uneroi sapă câte o jumătate de metru adâncime fără a găsi altceva decât nişte bucăţele mici de metal.

Fenomen social

Închiderea marilor coloşi industriali care odinioară susţineau întreg judeţul Hunedoara a creat mari probleme sociale. Actualmente, chiar dacă datele referitoare la şomaj sunt oarecum liniştitoare, ele nu reflectă realitatea.

Există mii de hunedoreni care nu mai beneficiază de ajutor de şomaj şi care au ieşit din evidenţele statului. Acesta este unul dintre motivele pentru care la nivel de indicatori sociali judeţul Hunedoara se „laudă” cu o scădere a şomajului.

Tiberiu Stroia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !