De unde luăm miel de Paşte?

De unde luăm miel de Paşte?
ORADEA - Apropierea Sărbătorilor Pascale ne duce cu gândul la mieii, ouăle, şi produsele tradiţionale pe care, majoritatea, ne pregătim să le cumpărăm.

OJPC Bihor şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, atenţionează populaţia cu privire la achiziţionarea unor astfel de produse.

 

Recomandări

„La achiziţia unui produs alimentar consumatorul trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: să cumpere produsele alimentare numai din locuri autorizate; să evite cumpărarea produselor expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă preţul oferit reprezintă << un chilipir>> pentru cumpărător”, recomandă Cristiana Bigan şefa OJPC Bihor.

Petru Gruia, directorul executiv al DSVSA Bihor recomandă, de asemenea, cumpărarea mieilor numai din locuri autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe).

„Miei se vor sacrifica în locuri special amenajate, conform normelor europene. Populaţia nu va avea acces la procesul de sacrificare”, a precizat directorul DSVSA Bihor. În judeţ, astfel de locuri sunt amenajate în Beiuş şi Oradea, precum şi la abatoarele din Salonta, Sântandrei (Abrumar), Mădăras (Toto Flor) şi Roşiori. Ultimele trei abatoare au primit autorizaţie provizorie pe o perioadă de zece zile.

O altă posibilitate de achiziţionare a cărnii de miel este din pieţele şi târgurile de animale mici. Sacrificarea mieilor astfel cumpăraţi se face în gospodăria proprie.

„Cel care sacrifică mielul în acest mod este obligat să predea crotaliul medicului veterinar pentru scoaterea animalului din avidenţă”, a declarat Petru Gruia. Nu în ultimul rând, carnea de miel se poate achiziţiona de la măcelării, carmangerii şi marile magazine de gen hipermarket.

 

Controale şi condiţii

Echipe mixte, formate din medici veterinari şi jandarmi vor participa la filtre de control pe principalele artere rutiere din judeţ. Ciobanii care aduc miei la piaţă trebuie să aibă mijloace de transport autorizate sanitar veterinar, dacă transportul se efectuează pe o distanţă mai mare de 65 de kilometri. „Miei trebuie să aibă certificat de sănătate şi să fie crotaliaţi.

La sosirea în piaţă, medicul veterinar verifică documentele de sănătate, iar după sacrificare pe miel este aplicată o ştampilă care confirmă că este sănătos”, a subliniat directorul DSVSA Bihor. În Oradea, mieii se vor putea achiziţiona şi sacrifica în perioada 3 – 7 aprilie, în Piaţa Ioşia Nord.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !