De Ziua Internaţională a Romilor

16Comentarii
Elevii romi participă la concursurile organizate de ziua lor
Elevii romi participă la concursurile organizate de ziua lor
Elevii au sărbătorit prin cântece şi dansuri ţigăneşti, concursuri de creaţie, istorie şi cultură rromă. De ziua lor, sărbătorită anual pe 8 aprilie, elevii rromi bihoreni au avut parte de spectacol de dansuri şi cântece ţingăneşti şi au participat la concursuri de creaţie, de istorie şi cultură rromă. Imagini

Manifestările se află la prima ediţie şi au fost organizate de Fundaţia Ruhama şi de un grup de elevi şi studenţi de la Forumul Tinerilor Romi. Desfăşurate marţi, la Centrul Educaţional pentru Rromi al Fundaţiei Ruhama, concursurile au reunit aproximativ 80 de elevi de clasele III – VIII din 20 de localităţi bihorene.

Copiii au luat parte la un concurs de eseuri şi desene, cu tema „Dacă aş fi om mare, şcoala mea ar arăta aşa”, au asistat la o piesă de teatru şi la un spectacol artistic de cântece şi dansuri ţigăneşti, susţinut de grupuri de tineri de la Batăr, Aleşd şi Gepiş. Elevii romi au fost antrenaţi şi în concursuri interactive de istorie şi cultură romă, cu poveşti şi povestiri specifice. În funcţie de impactul pe care îl va avea asupra tinerilor, manifestările vor fi urmate şi de altele similare de Ziua Internaţională a Romilor.

Stimă de sine

„Scopul manifestărilor este de a-i scoate din mediul lor, de a le creşte stima de sine, de a se cunoaşte şi de a socializa, dar şi pentru a le pune în valoare calităţile artistice”, ne-a spus Daniela Tutoş, coordonatoarea proiectului din cadrul Fundaţiei Ruhama.

Elevii romi participanţi provin de la cele 20 de unităţi de învăţământ cuprinse într-un program educaţional iniţiat de Fundaţia Ruhama: Aleşd, Batăr, Bogei, Bratca, Cheţ, Ciumeghiu, Curtuiuşeni, Diosig, Gepiu, Lăzăreni, Lugaşul de Jos, Oşorhei, Salonta, Sânnicolau de Munte, Săcueni, Şimian, Şuncuiuş, Tinca, Tămaşda, Telechiu, şi Ţeţchea. Organizatorii le-au pregătit câte cinci premii pentru fiecare secţiune: eseu, desen, dansuri – cântece şi alte trei pentru şcolile cu cel mai bun punctaj obţinut la concursuri. Premiile constau în CD-uri, cărţi din biografia şcolară, acuarele şi dulciuri, oferite de Fundaţia Ruhama.

Mălina Pop16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor