Debreţinul, gazda maestrului da Vinci

Debreţinul, gazda maestrului da Vinci
Debreţin – Oraşul maghiar vecin şi înfrăţit cu Oradea, Debreţinul, este, până în luna noiembrie, gazda lucrărilor maestrului renascentist italian Leonardo da Vinci. Joi seara a avut loc inaugurarea expoziţiei „Adevăratul da Vinci” („Az Igazi da Vinci”), la realizarea căreia au lucrat peste 100 de specialişti.

Evenimentul cultural prezintă reconstituirea mai multor opere celebre realizate de geniul renascentist. Lucrările davinciene au fost aduse din Italia, Polonia, Germania şi Anglia. Una dintre cele mai impresionante lucrări este, fără îndoială, statuia „Colosul”, reprezentând un cal înalt de peste 7 m. De altfel, statuia gigantică este amplasată în faţa Galeriei Modem, gazda evenimentului expoziţional. 17 ani a lucrat Leonardo da Vinci la proiectul acestei capodopere la Milano, realizând macheta sa, în vederea turnării în bronz.

Statuia care este expusă la Debreţin, în premieră mondială, a fost realizată printr-o tehnologie modernă, din vată de sticlă. Între exponate se regăsesc şi câteva lucrări originale ale maestrului, o statuie ecvestră şi lucrarea de grafică cu cea mai mare valoare de asigurare, 8 milioane de euro, „Omul zburător”.

Florenţa, Tokio, Debreţin…
Pentru ca expoziţia să fie cu adevărat una de nivel înalt, peste 34 de tone de diverse instalaţii necesare punerii în valoare a lucrărilor lui da Vinci au fost aduse din Tokio (Japonia), unde expoziţia, care s-a închis pe 17 iunie, a fost cea mai populară din toate timpurile dintre cele organizate în arhipelagul nipon.

Expoziţia de la Debreţin este cea de-a treia din seria „Adevăratului da Vinci”, după cea găzduită timp de zece luni de către Palatul Ufizi din Florenţa, ce a atras sub genericul „Mintea lui Leonardo” circa 1 milion de vizitatori, şi expoziţia din Ţara Soarelui Răsare.
Organizatorii evenimentului aşteaptă peste 100.000 de vizitatori până la închiderea expoziţiei. Timp de trei luni, până pe 16 noiembrie, bihorenii pasionaţi de artă şi nu numai sunt aşteptaţi la Galeria Modem din Debreţin, zilnic între orele 10:00-20:00, iar joi între 12:00-24:00.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !