Debut la Salonul de Artă

Debut la Salonul de Artă
ORADEA – Alături de artiştii plastici orădeni au expus la Palatul baroc şi creatori din Debreţin. Muzeul Ţării Crişurilor a fost joi după-amiaza gazda unei noi ediţii a Salonului Municipal de Artă.

O sută de artişti plastici din Oradea şi Debreţin s-au reunit sub cupola Palatului baroc pentru a oferi iubitorilor de frumos o imagine de ansamblu a actului creativ local, prin formă şi culoare.
Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, dar şi de participarea unei delegaţii din ţara vecină şi de a unor personalităţi marcante din viaţa artistică şi culturală.
Oficiile de gazdă au fost făcute de Aurel Roşu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Bihor, fiecare dintre invitaţii de onoare adresând apoi câteva cuvinte celor care au luat parte la acţiune.

Curatorul evenimentului a fost criticul de artă bucureştean Cornel Antim, care revine la Oradea la fiecare dintre evenimentele de amploare. Acesta şi-a exprimat bucuria de a regăsi sub acelaşi acoperiş oameni care luptă pentru valoarea artei prin idee şi expresie plastică.

Ideologii de coexistenţă
„Acum, sub imperiul entuziasmului, asistăm la un moment de depăşire a graniţelor, iar arta arată încă o dată că acest limbaj este universal. Chiar dacă există inegalităţi de ordin stilistic, desincronizări în abordarea estetică a acestui dialog vizual, ele reprezintă elemente care particularizează acest spectacol care are, dincolo de elementele de performanţă artistică, mesaje cu mult mai profunde şi care angajează, elemente de sensibilitate şi de expresie artistică care intră într-o relaţie de simpatie reciprocă, dar şi una concurenţială.

Cele două mize puse în ecuaţie sunt suficiente pentru a considera că un asemenea model de reuniune artistică, într-un timp previzibil, duc la modele ale unei ideologii de coexistenţă. Văd în cele patru genuri capitale pe care le regăsim aici (pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă) multă vigoare, prospeţime, tinereţe, spiritualitate şi o lipsă de complexe. Salonul este o ofrandă plastică a tradiţiei şi educaţiei plastice, a diversităţii şi, evident, de generaţii”, conchide criticul.

Laura Voicu


 



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase