Decebal cu Vladimirescu: pasaj cu exproprieri pe laterale

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
27Comentarii
Decebal cu Vladimirescu: pasaj cu exproprieri pe laterale
Indiferent dacă rămâne sau nu operator de salubrizare în Oradea, după licitaţia de la finalul acestui an, RER Vest SA se va muta de pe terenul ocupat acum pe strada Tudor Vladimirescu.

Până la sfârşitul acestui an, funcţionarii Municipalităţii au răgaz să producă un studiu de fezabilitate şi un plan urbanistic, referitoare la intersecţia stăzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal. Conform primarului Ilie Bolojan, soluţia de trafic trebuie să conţină un pasaj subteran pe sub bulevard, astfel încât să se anuleze intersecţia căii de rulare a tramvaielor cu carosabilul. „Pasajul urmează să fie finanţat în exerciţiul financiar european viitor. Este foarte puţin probabil că vom mai putea accesa fonduri, din rămăşiţele acestui exerciţiu financiar”, ne-a declarat edilul.

Lărgire pe strada Vladimirescu

Pe porţiunea de stradă Tudor Vladimirescu, care ţine de Ioşia, dincolo de intersecţia cu Decebal, Instituţia Arhitectului-Şef are în plan lărgirea străzii. În opinia arhitectului-şef, Radu Fortiş, zona aceasta este deja aglomerată şi, pe măsură ce se construiesc blocuri şi spaţii comerciale noi, pe strada Vladimirescu conflictul de trafic va fi şi mai intens. „Vrem să generăm o documentaţie tip Plan Urbanistic Zonal, să vedem ce şi cum se poate construi acolo. Dezvoltările de la ARED vin deja spre Tudor Vadimirescu, şi strada necesită un prospect mai larg de stradă, care e prevăzut în Planul Urbanistic General. Vom studia cum anume se poate face lăţirea străzii. În momentul în care emitem autorizaţii şi avize, pentru tronsonul respectiv vom ţine cont de această viitoare lărgire. Vor începe să se facă blocuri şi pe partea stângă, nu doar pe dreapta. Există proiecte destul de mari acolo, pe zona respectivă. Va trebui să vedem ce facem şi cu intersecţia, ca să nu se creeze busculade”, spune arhitectul-şef.

Exproprieri şi mutări

Mai abrupt, primarul Bolojan vorbeşte direct despre exproprierea de imobile şi de mutarea unor activităţi din această zonă: planul urbanistic zonal ar trebui să fie unul de regenerare urbană pentru întreaga zonă. „Cel puţin casele dinspre Ioşia ar urma să fie afectate. RER Vest va pleca de acolo, pentru că, după noile normative, activitatea pe care o desfăşoară nu se mai poate desfăşura la mai puţin de 200 de metri de zonele de locuinţe. Terenul ocupat este al Primăriei”, spune primarul.

În ceea ce priveşte amenajarea intersecţiei, Bolojan apreciază că urmează să fie expropriate cel puţin trei case, de pe trei colţuri ale intersecţiei. Dacă strada Tudor Vladimirescu intră într-un pasaj pe sub Decebal, e nevoie de teren pentru virajele la dreapta, pentru cei care nu doresc să o ia înainte.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor