Decontare limitată pentru profesorii navetişti

Decontare limitată pentru profesorii navetişti
ORADEA/BALC – Profesorii care fac naveta pentru a preda în comuna Balc acuză consiliul local din comună că nu le acordă decontarea transportului.

În această situaţie se regăseşte un grup de 15-20 de cadre didactice cărora nu le-a fost decontat transportul.

„Consiliul local a aprobat o hotărâre prin care ni se decontau costurile de transport inclusiv retroactiv cu încere din 1 septembrie 2007, totuşi s-a revenit ca decontarea să se facă doar cu începere din luna ianuarie a acestui an, dar nu ni s-a dat niciun ban”, spune Andrei Ciocan, profesor de română din comună.

Deconturi cu dovezi

Profesorul Andrei Ciocan acuză şi faptul că li se cere actul de identitate al maşinii, dacă profesorul face naveta cu maşina, şi susţine că la alte şcoli din împrejurimi nu este nevoie decât de un tabel în care figurează profesorii care fac naveta.

Conform ultimei completări la Statutul cadrului didactic, aflat în vigoare, din aprilie 2007, personalul didactic care nu dispune de locuinţă în localitatea în care activează i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun. Doar în cazul în care nu există mijloace de transport în comun se decontează contravaloarea a 7,5 litri benzină la 100 de kilometri parcurşi.

„Cei care vin cu maşină trebuie să facă dovada că este maşina personală, cum este stipulat în lege, iar dacă el aduce şi alţi colegi profesori beneficiază doar de decontarea benzinei pentru el nu şi pentru restul. De reţinut este şi că pentru a beneficia de deconturi cadrul didactic trebuie să facă o dovadă minimă pentru cheltuielile de transport”, ne-a informat Liliana Antonescu, inspector general al IŞJ Bihor.

Între buget şi instanţă

În cazul decontării costurilor de transport la locul de muncă pentru cadrele didactice un rol important îl are unitatea de învăţământ unde activează. Astfel, şcoala trebuie să treacă în bugetul propriu şi aceste cheltuieli pentru ca la constituirea bugetelor locale să poată fi prevăzute fondurile necesare. „Şcolile trebuie să solicite în proiectul de buget cheltuielile pentru transportul personalului pentru ca aceste fonduri să poată fi alocate. În cazul în care nu vor beneficia de decontarea acestor cheltuieli profesorii pot să obţină aceşti bani în instanţă”, afirmă Liliana Antonescu.
Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !