Deducerea TVA la utilizarea automobilului

De Dan Birta
3Comentarii
Ioan Mihaiu
Ioan Mihaiu
Ultimele modificări ale Codului fiscal aduc modificări la deducerea TVA în cazul utilizării automobilului.

Ca urmare a modificărilor Codului fiscal publicate în M.O nr. 481 din 13 iulie 2012, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor face cunoscute agenţilor economici unele modificări şi completări ale H.G. nr. 44/2004 privind Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, aduse prin această hotărâre.

Limitări speciale de deducere

„În cazul utilizării exclusive a autovehiculului în scopul activităţii economice, taxa pe valoarea adăugată pentru cumpărări, achiziţii intracomunitare, import, leasing, închiriere şi cheltuielile legate de aceste autovehicule este deductibilă”, ne-a informat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene.

Utilizarea exclusivă a autovehiculului în scopul activităţii economice conduce la exercitarea dreptului de deducere a taxei şi a cheltuielilor de 100% (deplasarea în ţară/străinătate la clienţi, furnizori, prospectarea pieţei, deplasări la puncte de lucru, bancă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, etc.).

Obligatoriu se întocmeşte foaia de parcurs şi alte documente prevăzute de lege pentru deducerea taxei. Conţinutul minimal al foii de parcurs este: categoria de vehicul; scopul şi locul deplasării; kilometri parcurşi; norma proprie de consum carburant/km parcurşi.

Uzul personal al unui autovehicul înseamnă utilizarea în folosul propriu al angajatului sau altor persoane, indiferent dacă este utilizat ocazional sau de o manieră continuă şi conduce la limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei şi a cheltuielilor legate de acest autovehicul. În acest caz nu se completează foaie de parcurs.

 

Taguri: , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor