Dedulcit la fonduri europene

Dedulcit la fonduri europene
Doru Lucan, acuzat de DNA pentru manevre cu fondurile PHARE prin intermediul firmei Briltex mai deţine o firmă SC Glamour. Ieri nu l-am putut contacta la niciunul din sediile firmelor respective întrucât în locul fostei hale Briltex de pe Şoseaua Borşului s-a mutat o firmă coreeană iar la sediul firmei Glamour era doar o doamnă care nu ne-a putut face legătura.

De asemenea, nici contactele de pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor nu mai sunt valabile.

De notat însă că în anii 2005 şi 2006 Doru Lucan a fost un preferat al revistei Capital, pentru care a acordat o serie de interviuri despre accesarea de fonduri europene, PHARE, SAPARD şi chiar actualele fonduri structurale.

Astfel, Capital arăta în septembrie 2005 că Briltex a obţinut 50.000 de euro pentru instruirea a 80 de muncitori, in cadrul schemei de Dezvoltare a Resurselor Umane- Phare 2000. „Trebuia să instruim câteva zeci de muncitori în meserii specifice. Acestea ar fi, în mare parte, specializări ale meseriei de confecţioner textile, în diferite faze ale procesului de producţie. Spre exemplu, călcător, croitor si asa mai departe. Cursurile s-au desfăşurat cu supervizarea inspectorilor de la Camera teritorială de muncă din Oradea”, explica Doru Lucan

În ce priveşte cele două finanţări prin programe europene, Doru Lucan dezvăluia unul din «secretele» sale: „Am contactat un consultant bun, din Bucureşti. Prefer să plătesc o firma specializată, dar să am certitudinea că dosarul va fi acceptat”.

Iar într-un alt interviu Doru Lucan se arăta interesat şi de fondurile acordate după intrarea României în Uniunea Europeană: „Vom încerca să accesam programele finanţate prin fonduri structurale. Avem deja experienţa unor proiecte Phare şi SAPARD, trebuie să reuşim şi mai departe”.

 

Inspectori de muncă?

Conform normelor, cursurile despre care DNA acuză Briltex că nu le-a derulat, ar fi trebuit să fie monitorizate de autoritatea pe care Doru Lucan o numea în interviu „Camera teritorială de muncă”.

Date fiind schimbările de denumiri din ultimii ani, ne-am adresat Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Famile (DMSSF) Bihor.

„SC Briltex Group SRL nu figurează în evidenţa noastră ca furnizor autorizat de formare profesională. Iar în comunicatul DNA se arată că ar fi contractat fonduri PHARE în anul 2002. Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională Bihor a eliberat  autorizaţii începand cu 2004.”, ne-a răspuns Simona Vesa, directoare a DMSSF Bihor.

 • Doru Lucan, judecat pentru fraude cu fonduri PHARE (15 februarie)
 •  

  Cristian Horgos  0Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !