Deficitul comercial a crescut în 2007 cu 52%

Reactualizat la:
Deficitul comercial a crescut în 2007 cu 52%
România nu a reuşit să domolească creşterea deficitului comercial în 2007. Acesta a ajuns la 19,44 miliarde de euro, cu toate că industria a înregistrat creşteri semnificative.

Principala cauză a majorării deficitului comercial este legată de faptul că importurile au fost mult mai mari decât exporturile. Acestea au crescut cu 26%, în timp ce exporturile au înregistrat o creştere de doar 13%. Creşterea deficitului comercial a fost favorizată de comprimarea cu 20% a exporturilor de produse petroliere şi de continuarea trendului descendent al operaţiunilor de lohn.

O altă explicaţie vine din faptul că România este nevoită să importe produse agroalimentare de aproximativ 2 miliarde de lei pe an. Paradoxal, deficitul comercial a continuat să crească în 2007, cu toate că s-au înregistrat creşteri pe marile grupe industriale. Astfel, deşi industria energetică a crescut cu 6,5%, industria bunurilor de capital cu 0,7% şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 7,4%, acestea nu au reuşit să stopeze majorarea deficitului.

Cifra de afaceri din industrie a crescut faţă de 2006 cu 6,4%, susţinută de creşterile înregistrate de industria prelucrătoare şi industria extractivă. Şi cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a urcat cu 17,3%, în 2007.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !