Degustare de vinuri noi sub patronajul Sf. Vicenţiu

Szekely Daniel împreună cu Pusztai Sándor şi Homonnai Gábor
Szekely Daniel împreună cu Pusztai Sándor şi Homonnai Gábor
Sâmbătă seara, în Căminul cultural reformat din Aleşd, Asociaţia viticultorilor şi producătorilor Poynar Miklós a organizat ediţia a III-a a degustării vinurilor noi. Evenimentul are loc sub patronajul Sfântului Vincenţiu şi e însoţit de ritualul culinar al căror vedete au fost preparatele din porc.


Pe 22 ianuarie, în calendarul reformat este sărbătorit Sfântul Vincențiu, care în comunitățile de viticultori este socotit învingătorul întunericului, întrucât după iarna lungă cu lumină puțină și zile scurte, este prima ieșire a viticultorilor în natură, prilej de vizitare și sfințire a viei de către preot pe care o stropește cu apă sau cu vin. Totodată, cu același prilej, sunt vizitate pivnițele, prilej de degustare la fața locului a producției de vin din anul trecut.

Participare numeroasă

80 de participanţi la eveniment au avut prilejul să asculte prezentarea lui Homonnai Gábor, unul dintre păstrătorii tradițiilor locale, dar și un excelent producător de vinuri, care a vorbit despre semnificația sărbătorilor legate de vie şi vin. Participanţii au putut degusta din vinurile albe, rose şi roşii ale producătorilor din localitate: Török Mihály, Homonnai Gábor, Pusztai Sándor, Kajántó Pál, Kálmán Laci.

În luările de cuvânt, producătorii au prezentat caracteristicile vinurilor. Degustarea a început cu un vin alb, „Bianca”, producător Kajántó Pál, urmat de un muscat ottonel, producător Homonnai Gábor; cuvee dulce, producător Török Mihály şi un foarte bun cabernet rose, producător Pusztai Sándor.

După încheierea procesului de degustare a vinurilor alb şi rose, a urmat festinul culinar din cadrul căruia nu a lipsit cârnatul, caltaboşul şi toroşul. Vinurile roşii şi-au etalat apoi calităţile. Cei prezenţi au putut gusta, pe rând, din cabernet savignon a lui Pusztai Sándor, Homonnai Gábor a prezentat un Cabernet Burgund Mare – cuvee, denumit de el Ferkó, urmat apoi de alte două soiuri cuvee ale producătorilor Kálmán László și Kajántó Pál.

A fost o întâlnire prietenească reuşită în care producătorii de vin și-au etalat produsele, degustarea fiind o avanpremieră pentru concursul oficial din 7 martie 2015. Cei prezenţi au avut posibilitatea de a schimba idei și informații privind cultura viei și vinului, continuând o tradiție plăcută și benefică. Am fost surprinşi să auzim de la producători că zona Aleșdului nu figurează pe harta zonelor viticole din România. Chiar dacă aici nu se cultivă vie pe sute de hectare, calitatea vinurilor obţinute şi demonstrate în nenumărate concursuri ar trebui să dea de gândit celor care sunt factori de decizie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !