Demolari si procese, pe Tusnadului-Sovata

Unii riverani îşi demolează garajele
Unii riverani îşi demolează garajele
Primăria a găsit firma care va face parcările de pe Sovata-Tuşnadului, chiar dacă unii riverani se împotrivesc.

Primăria Oradea e decisă să meargă înainte cu amenajarea parcărilor în zona Sovata-Tuşnadului. În ciuda proceselor pe care le are cu riveranii care nu vor să renunţe la propriile garaje, municipalitatea a organizat deja o licitaţie. Şi câştigătorul se ştie deja. E vorba despre SC Drumuri Bihor (Selina Grup), în asociere cu Ritmoteh SRL. Aceste firme vor amenaja parcări în jurul blocurilor situate pe malul Crişului, după ce au câştigat proiectul cu o ofertă de 2.331.798 de lei, fără TVA, anunţă Primăria Oradea.

Unii orădeni îşi demolează garajele, în timp ce alţii au acţionat în judecată Primăria. 37 de procese au fost iniţiate de orădeni pe motiv că somaţiile de demolare lipite de trimişii Administraţiei Omobiliare Oradea pe uşile garajelor nu ar fi întemeiate. Cei ce îşi demolează singuri garajele primesc gratuit loc de parcare de la Primărie, pe o perioadă de cinci ani.

În timp ce unii orădeni îşi caută dreptatea în Justiţie, pentru garajele din străzile Sovata – Tuşnadului, alţii şi le dărâmă de bună voie. Spre exemplu, orădeanul Ioan Laslău spune că taxa pe care i-o percepea Primăria pentru garaj – 800 de lei pe an – era nejustificat de mare. De aceea, a preferat să-şi dărâme garajul. Mai cu seamă că acum va primi un loc de parcare gratuit, de la Primărie, vreme de cinci ani. Un astfel de loc costă în mod obişnuit 100 lei pe an.

Dacă Laslău a fost convins uşor de Primărie, alţi vecini de-ai săi au preferat să-şi caute dreptatea în Justiţie, dând în judecată Primăria. Ei nu concep ca municipalitatea să-i priveze de garajele pe care şi le-au ridicat la începutul anilor ’90.

Licitaţie, în ciuda proceselor

Riveranii care au acţionat Primăria în judecată argumentează că terenul pe care şi-au construit garajele nu e al Primăriei Oradea, ci a Statului Român. În schimb, Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) susţine că e instituţia care administrează acel teren public şi, ca urmare, poate dispune asupra sa. După cele 75 de somaţii de demolare a garajelor, Primăria (AIO) s-a ales cu 37 de procese. Ulterior, proprietarii notificaţi în a doua etapă au organizat o unică acţiune în justiţie, în care 22 de persoane s-au constituit parte împotriva AIO. De altfel, pe mai multe garaje de pe strada Tuşnadului se găseau, în această săptămână, citaţii pentru termene de judecată.

Primăria Oradea vrea să amenajeze în zona Tuşnadului – Sovata, situată pe malul Crişului, peste 350 de locuri de parcare. În ciuda proceselor, numele executantului a fost deja făcut public. E vorba despre Drumuri Bihor (Selina Grup), în asociere cu Ritmoteh SRL.

C.C.

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !