Dentiştii vor să rezolve şi urgenţele

Dentiştii vor să rezolve şi urgenţele
Dupa mai bine de cinci ani, de când s-a desfiintat reteaua de asistenta stomatologica în urgenta, oradenii au acum sanse sa scape de abcesele dentare pe timpul sarbatorilor legale.

Înfiintarea unui cabinet stomatologic de urgenta este una dintre prioritatile staff-ului Colegiului Medicilor Dentisti (CMD) Bihor.
Presedintele CMD Bihor, dr. Paczel Marton, si secretarul organizatiei, dr. Ovidiu Vrabies, ne-au spus ca zilele acestea vor propune în scris sefilor de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Bihor si celor de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor înfiintarea unui cabinet stomatologic de urgenta, care sa functioneze pe lânga un ambulatoriu de spital. Dentistii sustin ca, în lume, toate cabinetele de medicina dentara sunt deschise pe lânga spital, în apropierea sectiilor de chirurgie maxilo-faciala, pentru ca sa se poata interveni rapid în caz de hemoragie sau alte complicatii deosebite. N-au primit sprijin


Dr. Panczel sustine ca în ultimii doi ani organizatia pe care o conduce a mai facut propuneri la DSP Bihor si la CAS Bihor, dar de fiecare data nu s-a considerat oportun ca oradenii cu dureri mari de dinti sa aiba un cabinet de urgente stomatologice stabil.


Având în vedere cerintele Uniunii Europene, precum si atributiile la care s-au angajat sefii CMD Bihor, este posibil ca oradenii sa aiba chiar din acest an cabinet stomatologic pentru urgente pe timpul sarbatorilor legale, în incinta ambulatoriului unui spital, fie cel din Spitalul Judetean, fie cel din Spitalul de Copii. În prezent, 380 de medici dentisti lucreaza în Oradea, restul de pâna la 460 activând în cabinetele stomatologice din judet.

Otilia Sandor