Depasiti viteza sau treceti pe rosu in intersectiile din Timisoara, primiti amenda automat!

De A.S.
Reactualizat la:
Depasiti viteza sau treceti pe rosu in intersectiile din Timisoara, primiti amenda automat!
Primăria Timişoara vrea să instaleze în oraş radare de viteză permanente, radare de informare şi zeci de sisteme de detecţie pentru maşinile care trec pe culoarea roşie a semaforului. Totul, printr-un proiect privind managementul traficului pe fonduri europene. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere visează să dispară agenţii care dirijează circulaţia în intersecţii după implementarea sistemului dorit de municipalitate.

Proiectul privind managementul traficului şi supravegherea video elaborat de Primăria Timişoara se află în faza de evaluare tehnico-economică la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, urmând ca, după semnarea contractului, să intre în faza de implementare.

Pentru coordonarea activităţilor de management al traficului şi supraveghere video va exista un Centru de Comandă care va funcţiona într-o clădire special amenajată pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 29 din Timişoara, unde vor lucra informaticieni, ingineri de trafic, poliţişti etc.

Pentru a permite monitorizarea traficului din oraş, în această clădire vor exista un panou de afişaj central pe care vor fi proiectate imagini transmise din toate cele 134 de intersecţii din oraş, calculatoare, telefoane şi alte echipamente. Centrul va funcţiona 24 de ore din 24 pentru fluidizarea circulaţiei şi creşterea siguranţei în trafic, prin implementarea unui sistem cu control adaptativ de management al traficului urban şi supraveghere video.

Se intenţionează dotarea celor 90 de intersecţii din oraş deja semaforizate cu tot atâtea camere de supraveghere şi echipamente de control trafic, extinderea sistemului de semaforizare la încă 44 de noi intersecţii şi dotarea acestora cu echipamente de control trafic şi camere, instalarea unui număr de 17 panouri de afişare cu informaţii despre trafic, 7 radare de viteză, 13 radare de informare, prin care şoferii să fie atenţionaţi dacă au depăşit viteza legală, şi 37 de sisteme de detecţie a trecerii pe culoarea roşie a semaforului pentru maşini.

„E o idee binevenită. Prin managementul traficului se asigură fluidizarea permanentă a traficului în tot municipiul Timișoara și cu predilecție pe bulevardele mari, unde știm cu toții că întâmpinăm greutăți. Bănuiesc și sper să eliminăm prin acest lucru și dirijarea agenților, care în țările dezvoltate nu se mai practică, dirijarea de către agenții de Poliție Rutieră. În altă ordine de idei, nutresc speranța ca stocarea imaginilor să se realizeze cât mai repede pentru ca astfel putem să intervenim cu promptitudine în sancționarea conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație, și mă refer aici la trecerea pe culoarea roșie a semaforului și neacordarea priorității la vehicule sau pietoni. E un lucru foarte bun pentru că putem să reducem accidentele cu victime”, a afirmat comisarul-şef Dumitru Domăşnean, şeful Biroului Rutier Timişoara.

Şeful Direcţiei Tehnice a Primăriei Timişoara, Culiţă Chiş, estimează că proiectul ar putea fi implementat până la mijlocul anului viitor.

În aceeaşi idee, reprezentanţii municipalităţii au început, în urmă cu câţiva ani, implementarea unui sistem de „undă verde” la semafoare pe câteva artere din oraş.

„Noi am încercat să sincronizăm semaforele astfel încât să asigurăm aşa-numita undă verde pe bulevardul Liviu Rebreanu, pe tronsonul Cluj – Arieș și pe Circumvalațiunii, de la Piaţa Consiliul Europei până la viaductul de la Poliţia Rutieră. Sunt camere instalate, dar acestea dirijează semafoarele în funcție de coada de așteptare, optimizează practic timpii de aștepare, pe când la celelalte intersecții din oraș este un program fix. Putem şi să vedem imaginile în timp real, însă acestea nu se stochează”, a explicat Chiş.

Valoarea totală a proiectului privind managementul traficului şi supraveghea video este de aproape 44 de milioane de lei, asistenţă financiară nerambursabilă fiind de circa 34,5 milioane lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !