Depistare de tuberculoză la Ineu

Depistare de tuberculoză la Ineu
ORADEA – O echipă de la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, condusă de dr. Marcela Vigdorovici, s-a deplasat în această săptămână în colonia de rromi de la Ineu, pentru a testa copiii în vederea depistării infecţiei cu tuberculoză.

În urmă cu o săptămână, aceeaşi echipă le-a explicat rromilor din Ineu, adunaţi la căminul cultural, ce înseamnă această boală şi cum poate fi ea prevenită ori tratată. „Am testat în jur de 330 de copii rromi, cu vârste cuprinse între 7 luni şi 16 ani. Din cei 330 testaţi, după interpretarea reacţiilor, la 109 testul de tuberculină a fost pozitiv, adică prezintă infecţia. Asta nu înseamnă că au boala, ci au venit în contact cu un bolnav. De obicei, din cei infectaţi, la unu din zece se descoperă boala în sine”, susţine dr. Vigdorovici.

Control la Dispensarul TBC

„În urma acestei testări, pe copiii infectaţi i-am programat la Dispensarul TBC Oradea pentru a li se face un consult mai amplu şi o radiografie pulmonară. În fiecare zi o să vină în jur de 14-16 copii împreună cu familia lor. Dacă aceştia nu mai prezintă nicio modificare, atunci vor urma doar un tratament chimioprofilactic timp de şase luni”, adaugă dr. Vigdorovici.

Azi s-au prezentat primii 16 copii, împreună cu 14 adulţi. Potrivit spuselor dr. Vigdorovici, dintre aceştia, doar un singur adult a fost găsit a fi suspect de TBC.

Dr. Vigdorovici şi echipa de la Dispensarul TBC care s-a deplasat la Ineu a fost ajutată de către primarul din Ineu şi de către mediatorii pentru rromi. Conducerea Primăriei Ineu a promis că va ajuta şi la transportul rromilor la Dispensarul TBC. Pentru cei care nu au bani să vină până la Oradea, li se va pune la dispoziţie un microbuz.

Colonia de rromi de la Ineu este una dintre cele mai mari din Bihor. Dr. Vigdorovici a dorit să înceapă programul de educare şi testare antiTBC aici, deoarece la ora actuală este cel mai mare focar de tuberculoză din judeţ. În ultima perioadă de aici au fost aduşi nouă adulţi bolnavi de TBC şi 25 de copii infectaţi.

Totodată, este demn de reţinut că Bihorul ocupă locul III în ţară în ceea ce priveşte numărul ridicat de cetăţeni de etnie rromă.

 

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !