Depun mărturie pentru şantaj

ORADEA – Doi procurori din cadrul Serviciului Teritorial DIICOT Cluj audiază la Oradea, în cazul trustului Gazeta, mai mulţi oameni de afaceri şi pe unul dintre foştii ziarişti ai Gazetei de Oradea şi ai cotidianului Bună Ziua Ardeal.

Primii chemaţi la audieri au fost Radu Mircea Pentie, patronul Lithinia, Beniamun Rus, patron al firmelor de construcţii Selina şi Trameco, şi Călin Vesa, directorul Direcţiei Regionale Vamale Oradea. Alături de ei, în faţa procurorilor s-a mai prezentat ieri şi jurnalistul Florin Cuc, audiat timp de mai multe ore.

„Abonaţi” la Irish Pub
Omul de afaceri Radu Pentie a ajuns la audieri ieri după-amiază şi a povestit modul în care acţionau angajaţii cotidianului Bună Ziua Ardeal, transferaţi pe urmă în cadrul Gazetei de Oradea. „Am avut reclamă în Bună Ziua Ardeal, un barter de 400 de dolari pe lună. Adică eu le dădeam produse şi ei băgau reclamă în schimb. Ulterior, ziarul s-a desfiinţat şi au făcut Gazeta de Oradea. Am continuat reclama, numai că cei de la Gazeta s-au obrăznicit şi consumau de 1.200 dolari pe lună.

Aşa că am decis să reziliez contractul. Atunci au venit la mine Man şi Mureşan şi mi-au spus că «te-am sfătuit să nu renunţi la reclamă, pentru că putem fi băieţi răi». Le-am spus că nu mă interesează, şi a început Lele (Alexandru Lele, procuror suspendat, actual angajat al Gazetei – n.r.) să scrie tot felul de materiale despre mine. M-am mai întâlnit cu ei, m-au întrebat dacă nu mai vreau să fac publicitate, pentru că în caz contrar o să scrie despre mine. Le-am spus să scrie ce vor, că nu mă interesează”, a declarat Radu Pentie înainte de a intra la audieri.

Presiuni în vamă
Directorul Direcţiei Vamale Oradea, Călin Vesa, a fost şi el programat pentru audieri. Iniţial trebuia să discute cu procurorii ieri, însă a fost reprogramat la audieri pentru ziua de joi, la Cluj. Călin Vesa a recunoscut că a fost şantajat de conducerea ziarului Bună Ziua Ardeal şi pe urmă de cei de la Gazeta de Oradea, începând cu 2001. „Au scris zeci de articole neadevărate, în care mă făceau hoţ, traficant de droguri, contrabandist. Iniţial au încercat să mă şantajeze pe când lucrau la Bună Ziua Ardeal atât conducerea, cât şi ziarişti şi colaboratori ai cotidianului”, a spus Călin Vesa.

„Iniţial au venit la mine solicitând vizite amicale, pe urmă, cu timpul, au trecut direct la subiect. Mi-au spus să fac publicitate de 2.000 de dolari pe lună cu ei, altfel scriu despre mine. Publicitatea urma să fie făcută cu firme de transportatori, comisionari vamali şi alte instituţii pe care trebuia să le conving eu să încheie contracte de publicitate cu Gazeta. Nesimţindu-mă şantajabil, am refuzat. Ca urmare au început să apară zeci de articole, prima dată în Bună Ziua Ardeal şi pe urmă în Gazeta de Oradea. În Gazetă materialele apăreau semnate de persoane pe care nu le cunoşteam.

Am cerut Poliţiei să afle cine se ascunde sub acele nume şi pe urmă am făcut plângere penală împotriva lor. Plângerea a fost soluţionată acum două săptămâni, când fapta nu se mai incrimina. Probabil mă voi îndrepta pe cale civilă, cu toate că este un demers mai complicat”, a povestit şeful Direcţiei Vamale. Plângerile lui Călin Vesa se îndreaptă împotriva ex-redactorului-şef al Gazetei de Oradea, Liviu Alexa, a lui Liviu Man şi a ex-redactorului Gazetei de Oradea, Florin Cuc.

Înjurat şi luni?!
Beniamin Rus spune că iniţial oscila, dar că acum este hotărât să se constituie parte vătămată împotriva lui Liviu Man şi a lui Florin Cuc. „Azi (ieri – n.r.) dimineaţă m-a sunat Cuc şi m-a ameninţat şi înjurat cum nu pot să reproduc. Aceasta m-a hotărât să discut cu juriştii mei modalitatea de a-i trage la răspundere. Cu Gazeta am avut două contracte de publicitate prin martie 2002, când au scris frumos, dar la prima ocazie când au fost asmuţiţi împotriva mea au scris tot felul de mizerii. Nu aveau elemente să mă şantajeze, dar mă pictau cum voiau ei. Iar eu am sute de angajaţi care dacă tot citeau mizerii, începeau să-şi piardă încrederea în mine. Aşa încât mă gândesc la daune civile”.

Împotriva Gazetei de Oradea va mai depune plângere Gavrilă Ghilea, iar lista rămâne deschisă. Din câte au precizat procurorii DIICOT Cluj, dosarul a fost declinat către DIICOT Bucureşti.

Cristian Horgos

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase