Depunerea Declaraţiei 600, amânată pe 15 aprilie

De Dan Birta
FOTO: DAN BIRTA
FOTO: DAN BIRTA - © La AJFP Bihor se preia declaraţia 600
În perioada următoare, Fiscul va identifica o soluţie pentru depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat.


Formularul 600 – Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate – va putea fi depus până la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate miercuri, 31 ianuarie, de Guvern.

„Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018. Măsura a fost luată în scopul creșterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii (contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate). Menționăm faptul că au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016”, se precizează în comunicatul Guvernului.

Cine depune

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse.

Astfel, CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei).

CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Anterior şedinţei de Guvern, primul ministru Viorica Dăncilă preciza că „în perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă, care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat”.

La Fisc se preia formularul

La Admistraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, miercuri 31 ianuarie, ultima zi pentru depunerea formularului 600 conform legii în vigoare, mai multe persoane stăteau la rând la ghişee pentru depunerea formularului amintit. Personalul de la AJFP Bihor prelua declaraţiile. „Cine vrea să depună formularul, noi îl preluăm. Nu ne-a spus nimeni să nu primim Declaraţia 600”, ne-a precizat o femeie de la ghişeu.

Nemulţumiri

Modul de calcul a veniturilor pentru care se depune declarația 600 a creat nemulțumiri în rândul celor care trebuie să o depună. Nemulțumirile se datorează faptului că toți cei care au realizat în 2017 venituri lunare mai mari de 1.900 de lei (22.800) trebuie să depună acest formular. Asta înseamnă obligativitatea de a plăti CAS și CASS, contribuții la sănătate și pensie de 10%, respectiv 25% din salariul minim pe economie.

În total aproape 8.000 de lei pe an. În situația în care în 2018 nu vor mai fi obținute veniturile respective, nu se precizează nicăieri în actuala lege o regularizare a sumelor plătite sau o restituire a acestora.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !