Deputata, in sprijinul rromilor

Deputata, in sprijinul rromilor
Printr-o declaratie politica rostita luni în plenul Camerei Deputatilor, deputata PD de Bihor, Ionela Bruchental-Pop, a ridicat problema marginalizarii sociale a comunitatilor de rromi.

Implementarea strategiei Guvernului de îmbunatatire a situatiei rromilor, ca parte a eforturilor de îndeplinire a criteriilor politice de accedere la UE, este vazuta de parlamentara drept un esec, din cauza „lipsei vointei politice”.


Comuna bihoreana Balc este data de Ionela Bruchental-Pop drept exemplu în sprijinul spuselor sale. Bruchental acuza tratamentul la care sunt supusi membrii comunitatii de rromi din localitate: „Marginalizarii sociale i se mai adauga si intoleranta conducerii administratiei publice locale care, desi constienta de existenta rromilor în comuna, nu a atentionat asupra rezultatelor gresite ale referendumului local, în urma caruia în evidentele statistice nu figura nici o persoana de etnie rroma.

În acest fel, inexistenta oficiala a rromilor legitimeaza masurile luate de Primaria Balc, care nu poate fi acuzata de nerespectarea prevederilor strategiei Guvernului, deoarece minoritatea etnica în cauza nu e oficial înregistrata”, suna declaratia deputatei PD, mentionând ca membrii etniei rrome sunt nevoiti sa locuiasca, astfel, în conditii insalubre, fara a beneficia de curent electric, apa potabila si asistenta medicala.

Calin Corpas