Derogări pentru comercializarea cărnii de porc

De Simona Drimbău
Restricţii la circulaţia porcinelor
Restricţii la circulaţia porcinelor
Circulaţia porcilor vii şi a cărnii de porc este permisă cu anumite restricţii în judeţele cu focare de PPA.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că circulația porcilor vii și a produselor provenite de la aceștia este permisă în județele incluse în zona roșie (în zona roşie sunt judeţele în care a fost confirmat focar de PPA, printre care şi Bihorul) în interiorul zonei de restricţie, cu excepţia celor aflate în raza de 10 kilometri din jurul focarelor de pestă porcină africană (PPA).

Astfel, după realizarea unor teste şi îndeplinirea unor condiţii stricte, direcţiile sanitar-veterinare judeţene pot acorda derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie, care pot părăsi zona afectată spre abatorizare, iar carnea poate fi comercializată.

„În judeţele incluse în zona roșie este permisă circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia în interiorul zonei de restricţie, cu excepţia celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

Sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare, iar carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul respectiv. Se interzice circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, în afara zonei de restricţie”, se arată într-un comunicat la ANSVSA.

Culori

În zona roşie sunt incluse judeţele unde PPA evoluează în exploataţiile de porcine domestice sau la populaţia de porcine sălbatice, dar şi judeţele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În zona albastră (denumită şi zona tampon) sunt reprezentate judeţele aflate între zonele de risc şi cele libere de boală. În aceste judeţe nu sunt impuse restricţii privind mişcarea porcilor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor şi a circulaţiei acestora.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !