Deschid la taxe şi impozite

ORADEA -  Dările locale datorate de orădeni bugetului local pot fi plătite de luni. Până atunci, la ghişeele de la finanţele locale se încasează doar taxele pentru prestătări servicii (pentru înmatriculări sau pentru eliberea de acte), din categoria celor fără debit.

„Din 8 ianuarie dechidem activitatea de încasare a impozitelor şi taxelor locale la camera 14 de la parterul Primăriei, precum şi la unităţile CEC şi cele ale Poştei”, spune Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economic din Primărie.

Pentru plata integrală a taxelor şi impozitelor, până la expirarea primului termen, contribuabilul primeşte o reducere a sumelor de plată.

„Atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice, se acordă o bonificaţie de 4% la plata impozitului pe clădiri, 3% pe teren şi 5% pentru plata integrală a taxei auto”, zice Miculescu. Din acest an, noul cod fiscal introduce, printre altele, şi noutatea că anul fiscal va mai avea doar două termene: 31 martie şi 30 septembrie.

 

Obligatoriu, 500.000 lei

Conform directorului adjunct, contribuabilii care au de plată sume de până la 500.000 de lei vechi, total taxe sau pe fiecare categorie, sunt obligaţi să le achite până la 31 martie.

„Spre exemplu, dacă un om are de plată 490.000 de lei vechi impozit pe casă, 400.000 de lei taxă auto şi încă vreo 450.000 de lei impozit pe teren, trebuie să achite toată suma până la 31 martie, dacă nu doreşte să plătească, la al doilea termen, penalităţi de întârziere. Dacă, însă, le achită, primeşte bonificaţiile promise”, spune Miculescu.

O caracteristică notabilă a acestui an financiar va fi creşterea semnificativă a taxei auto, impusă de Codul Fiscal, în condiţiile menţinerii sau scăderii cuantumului celorlalte.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !